UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти показали, як російський дрон ухиляється від українського за допомогою камери заднього огляду

Питання захисту розвідувальних БпЛА актуальне для росіян. Для цього вони можуть ухвалювати рішення, які коштуватимуть дорого, вважають експерти. 

На фронті продовжується протистояння українських та російських дронів, наголошують у Defence Express. За словами аналітиків, розвідувальні БпЛА ворога намагаються "захищатися" від зенітних дронів захисників, використовуючи складну систему з автоматизованим ухиленням. Це можливо завдяки встановленню на БпЛА камер з дуже широким кутом заднього огляду. 

Завдяки машинному зору росіяни аналізують зображення з пристрою. Після цього, якщо є відповідна команда, алгоритм дає вказівку на здійснення маневру відхилення вбік. В такому випадку український оператор БпЛА може втратити візуальний контакт з російським розвідником і потребуватиме додаткового часу для повторної атаки. Цього часу, попереджають аналітики, може не вистачити, адже зенітні безпілотники не знаходяться у повітрі довго. 

Фахівець Сергій "Флеш" Бескрестнов розповів, що росіяни використовують також інші методи протидії. Приміром, їх системи РЕБ здатні глушити відеозв'язок. 

"Для РФ питання захисту своїх розвідувальних БпЛА не лише актуальне, а й може передбачати відносно коштовні речі, бо вони все одно будуть складати лише відсотки вартості самого розвідувального безпілотника. Адже, наприклад, "Орлан-10" коштує від 100 тисяч доларів", — наголошують експерти. 

Читайте також: На російських Shahed є камери, за допомогою яких росіяни роблять фото місцевості — Коваленко

Ще наприкінці вересня у Defense Express розповідали, що окупанти почали чіпляти на свої розвідувальні безпілотники камери заднього огляду, аби бачити українські FPV-дрони. Експерти припустили, що згодом вони спробують встановлювати на коптери невеликі засоби РЕБ.