UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт розповів, навіщо росіяни тримали ракетний катер "Івановєц" на озері Донузлав

Загарбники планували провокації проти цивільних суден. Зараз у них такої можливості немає.

Російські окупанти планували використовувати знищений ракетний катер "Івановєц" для ударів по суднах, що йдуть відкритим морем до портів на півдні України, наголосив заступник керівника штабу Військово-морських сил ЗСУ (2004-2020 роки) Андрій Риженко.

"Їх завдання - по команді вискочити з озера, зайняти позицію біля мису Тарханкут, який є найближчою точка від Криму до Одеси, і з цієї позиції завдати ракетного удару по суднам, які могли би йти до Одеси, Південного чи Очакова відкритим морем", - розповів Риженко в етері телемарафону.

Офіцер уточнив, що йдеться саме про судна у відкритому морі, а не ті, які йдуть діючим зерновим коридором.

"У них є ракети П-270 "Москіт", це радянські ракети, але досить потужні. Вони можуть знищити велике судно. І росіяни тренувалися робити це – проводилися навчання, і "Івановєц" знищив наш корвет "Тернопіль", захоплений у 2014 році. Зараз у них такої спроможності немає", - додав експерт.

Читайте також: Знищення катера РФ "Івановєц": у ВМС розповіли, скільки моряків могли бути на борту

Нагадаємо, 1 лютого у ГУР МО повідомили, що воїни спецпідрозділу Group 13 знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту Росії. Корабель дістав низку прямих влучань у корпус і потонув. Вартість катера - близько 60-70 тисяч доларів, на борту в момент аварії перебувало 40 російських моряків. Начальник ГУР МО Кирило Буданов розповів, що російський катер потоптили українські надводні дрони MAGURA V5.