UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Путін блефує і не атакуватиме іноземні судна – інакше втратить Чорноморський флот

«Всі російські кораблі будуть потоплені» у разі протистояння

Італійський військовий експерт Томас Тейнер заявив, що заяви міноборони Росії про те, що вони «розцінюватимуть усі судна, які переміщуються в акваторії Чорного моря до українських портів як потенційних перевізників товарів військового призначення» є блефом Кремля. Він вважає, що Росія навряд чи наважиться безпосередньо атакувати іноземні торгові судна в Чорному морі і розраховує на те, що вони підуть з регіону лише через загрозу застосування сили.

«Проста загроза того, що Росія може атакувати цивільні судна, змусить усі страхові компанії відкликати [страхове] покриття суден, які захочуть зайти до Одеси», – сказав Тейнер у коментарі Bild.

Читайте також: Кількість кораблів, які бажають забрати зерновий вантаж, у Чорному морі впала на 35% – Reuters

Експерт вважає, що президент РФ Владімір Путін блефує і його погрози ґрунтуються на припущенні, що Захід не відреагує на незаконну морську блокаду військовим шляхом.

«Якщо Росія обстріляє корабель [країни-члена] НАТО, то протягом години понад 100 винищувачів НАТО атакують невеликий та технологічно відсталий Чорноморський флот. … Якщо трапиться таке зіткнення, Чорноморського флоту більше не буде. … Всі російські кораблі будуть потоплені, всі бази Чорноморського флоту стерті з землі, а російські війська в Криму знищені. Путін це знає. Він блефує… і виграє, якщо Захід знову відступить», – сказав Тейнер.

Він вважає Чорноморський флот Росії технологічно відсталим, що складається з «радянського мотлоху». Кращими бойовими одиницями він називає два фрегати проекту 11356 («Адмірал Грігоровіч» та «Адмірал Ессен») та чотири підводні човни покращеного проекту 877 «Палтус».

Читайте також: Зернова угода: Кремль нагнітає ситуацію перед збором урожаю, щоб домогтися поступок Заходу

Нагадаємо, що 19 липня Росія заявила про те, що цивільні судна, які прямують в українські порти, будуть розцінені як потенційні військові цілі, а країни, під чиїми прапорами судна будуть йти – «залученими до українського конфлікту на стороні київського режиму».

У відповідь на ці погрози Міноборони України заявило 20 липня, що може розглядати всі кораблі, які прямують до російських та окупованих Росією українських портів, як «законні цілі».

Вже 21 липня в МЗС РФ уточнили заяву свого міноборони та заявили, що «підозрілі» судна спочатку доглядатимуть.