UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт назвав два основних завдання Чорноморського флоту Росії

Українські удари обмежують потенціал росіян у Криму.

Днями українські військові за допомогою морських дронів уразили два малі десантні катери росіян у тимчасово окупованому Криму. Ця атака вчергове послабила позиції загарбників на півдні України. Отож, Чорноморському флоту РФ буде важче виконувати два свої основні завдання – завдавати ракетні удари та блокувати судноплавство в морі.

Наразі Росія має в цьому регіоні шість надводних кораблів і два підводних човни, розповів «Українському Радіо» ексзаступник керівника штабу Військово-морських сил ЗСУ Андрій Риженко. За його словами, із них по Україні можуть випустити 56 крилатих ракет «Калібр». Також у Каспійському морі дислокуються чотири кораблі з 32 ракетами, тому сумарний залп протягом однієї атаки може становити 88 ракет.

Читайте також: Україна атакувала у Чорноморському два катери класу "серна": у ГУР МО пояснили важливість операції та показали відео (карта)

«Це досить серйозний залп, хоча рік тому агресор випускав і більше ракет. Після того, як українські військові почали скоординовані атаки із застосуванням морських та повітряних дронів, крилатих ракет, росіяни змушені були перебазувати свої сили далі від української території», - відзначив Риженко.

Він додав, що раніше всі кораблі Чорноморського флоту РФ базувалися у Севастополі, а зараз там залишився тільки один. Експерт нагадав, що два кораблі-носії «калібрів» отримали дуже сильні пошкодження в результаті ударів ЗСУ: підводний човен «Ростов-на-Дону» і корабель «Аскольд», який вже проходив державне випробування, щоби стати у склад ЧФ РФ.

Читайте також: Україна першою у світі уразила ракетний корабель противника до введення його в стрій — Defense Express

«Ці поступові скоординовані атаки проти ЧФ, звичайно, впливають на його спроможність завдавати ударів по Україні. Потенціал ворога обмежується», - резюмував експерт.

Водночас Риженко зауважив, що Росія продовжує блокувати судноплавство між Одесою, Очаковим, Миколаєвом у центральній частині Чорного моря. Попри те, що Україні вдалося налагодити рух кораблів вздовж західного узбережжя моря, Риженко назвав цей коридор «дорогою життя».

«Росія не наважується нападати на територіальні води країн НАТО: Румунії, Болгарії і Туреччини. Нам також вдалося зміцнити свої позиції по охороні територіальних вод у районі Одеси», - підсумував ексзаступник керівника штабу Військово-морських сил ЗСУ.

Читайте також: У ЗМІ оприлюднили супутникові фото ураженого суднобудівного заводу в Керчі

В Абхазії з’явиться пункт постійного базування Чорноморського флоту Росії. Чому російське військово-морське командування вирішило розмістити кораблі ЧФ в абхазькому порту Очамчира? Чи зможуть вони погрожувати Україні звідти? І якою є позиція проросійського уряду Грузії?

Відповіді на ці запитання - в статті Володимира Кравченка на ZN.UA «Чи забере Росія свій флот із Криму?».