UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексдепутат від Партії регіонів організував агентурну мережу РФ та готував вибухи на залізниці – СБУ

Також російські агенти готували вбивство Дмитра Гордона.

© Служба безпеки України/Telegram
© Служба безпеки України/Telegram
© Служба безпеки України/Telegram
© Служба безпеки України/Telegram
© Служба безпеки України/Telegram
© Служба безпеки України/Telegram
© Служба безпеки України/Telegram

У Києві працювала агентурна мережа елітного підрозділу Федеральної служби безпеки – Департаменту контррозвідувальних операцій. Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили осередок із чотирьох осіб, який координував колишній народний депутат від забороненої Партії регіонів, повідомляє Служба безпеки України в Telegram.

Читайте також: Інтерпол оголосив у міжнародний розшук ексгенерала СБУ Наумова

Зазначається, що агентурна мережа займалася розвідувальною та диверсійною роботою. Учасники мережі мали чітко розподілені ролі. Окрім ексдепутата-куратора туди входили: виконавець диверсій, постачальник вибухових пристроїв та агентка, яка займалася зовнішнім спостереженням.

Усіх чотирьох агентів, включно із колишнім депутатом СБУ затримала під час багатоетапної спецоперації. Всі затримані зараз перебувають під вартою. Затриманим повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: В Києві двоє чоловіків влаштували у багатоповерхівці онлайн-спостереження для коригування російських ударів

“Як встановило розслідування, у разі успішного виконання ворожих завдань, ексдепутат планував розширити свою мережу і здійснювати диверсії фактично по всій території України”, – розповіли в СБУ.

Зокрема російські агенти планували підірвати одну із колій на Київщині для зриву логістики Сил оборони агенти. Таке завдання їм поставила російська спецслужба. Проте диверсії вдалося запобігти.

Також під час розслідування було виявлено, ще члени мережі збирали дані про українських діячів. Зокрема російських кураторів цікавили дані про місця проживання та відвідування, графік дня та коло спілкування певних осіб. Ці дані мали бути використані для подальшого вбивства цих діячів. В СБУ уточнили, що серед іншого, російські спецслужби готували замовне вбивство українського журналіста Дмитра Гордона.

Раніше СБУ викрила клірика Української православної церкви Московського патріархату. Повідомлялось, що настоятель одного з храмів Вінницької області виправдовував збройну агресію РФ.