UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дрони для російської армії розробляє фізик з України – росЗМІ

Науковець, який перейшов на сторону ворога, родом з Луганська.

Головним конструктором у “КБ Стратим”, яке виготовляє дрони для армії РФ, є фізик-ядерник родом з України Олександр Махнєв. Він є випускником Київського політехнічного інституту та зараз він працює над одним із проєктів у ЦЕРНі у складі команди з Росії, з'ясували “Важные истории”.

Як вдалося дізнатися журналістам видання, Махнєв жив у Луганську щонайменше до 2014 року. Після захоплення Луганська Росією, сім'я перебралася до Києва. Тут Махнєв у 2015 році вступив в КПІ на програму “Радіоелектронні апарати”.

У соцмережах Махнєв у 2015 році поділився інформацією про отримання нагороди з рук українського вченого Михайла Згуровського та другого президента України Леоніда Кучми.

Згодом він продовжив навчання вже в магістратурі Московського фізико-технічного інституту (МФТІ). Відтоді Махнєв працював в Інституті ядерних досліджень у Троїцьку під керівництвом Федора Губера. Останній брав участь у низці міжнародних експериментів на об'єктах Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН) у Швейцарії та на прискорювачі частинок під Дармштадтом. У квітні 2022 року вийшла перша стаття, співавтором якої став Махнєв у складі російської команди на женевському експерименті ЦЕРН. 

Читайте також: Китай розробляє ударні БПЛА для Росії – Bloomberg

За даними видання, через кілька місяців він приєднався до “КБ Стратим”. 

“Судячи з повідомлень Махнєва в одному з чатів любителів безпілотників, перші прототипи БПЛА інженери бюро підготували вже до листопада 2022 року. Але до серійного виробництва “Стратим” приступив навесні 2023 року”, – йдеться у публікації.

Проєкти в ЦЕРН – один із прикладів міжнародної взаємодії. Вчені з російських інститутів продовжують працювати з організацією навіть після рішення ЦЕРН про припинення співпраці з Росією і Білоруссю. Річ у тім, що дія угоди закінчиться лише в листопаді цього року. 

Як повідомлялося, з 2023 року спостерігається різке збільшення імпорту Росією ключових компонентів з Середньої Азії та Китаю. Докладніше читайте у статті Олександра Лємєнова "Бездимна смерть: як постачають "убивчі" компоненти для російської армії".