UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дослідники з ISW кажуть, що ЗСУ відбили позиції поблизу Торецька – чому український оглядач не поділяє їхнього оптимізму

Залишки Південного та Залізного тримати доводиться великою ціною.

Вчора, 27 липня, ЗСУ повернули собі втрачені позиції поблизу Торецька на тлі продовження наступальних операцій Росії в цьому районі. Про це Американський Інститут вивчення війни ISW повідомив у своєму черговому звіті.

Дослідники посилаються на геолокаційні кадри, які показують, що українські війська нещодавно відновили втрачені позиції на півночі села Південне (на південний схід від Торецька). Водночас російські військові блогери стверджували, що війська РФ просунулися далі в центрі Залізного (на південний схід від Торецька) і в Північному (на схід від Торецька), але ISW не знайшло підтвердження цих повідомлень.

Toretsk Battle Map Draft July 27, 2024.png (1.23 MB)

Втім, заяви російських оглядачів загалом збігаються з оцінкою, яку дає подіям на торецькому напрямку український військовий журналіст Богдан Мирошников: «Ситуація дуже важка, поки без натяку на покращення».

Мирошников каже, що росіяни продовжують протискати наш правий фланг Торецька: «Залишки Південного (10% контролю) та Залізного (трохи більше) тримати доводиться великою ціною».

Читайте також: Росіяни знищили Торецьк на 70%, там досі проживають 3 500 людей

Причину такого стану речей оглядач вбачає у минулих прорахунках: «Ми розплачуємося за помилки того надрозума, який зняв звідти 24-ку (24-та окрема механізована бригада) у найбільш непідходящий час».

Мирошников, схоже, не виключає відхід ЗСУ з Торецька і на цей випадок пропонує «робити все, щоб ворогу Торецьк коштував щонайменше як Авдіївка».

Раніше повідомлялося, що у районі селища Нью-Йорк та міста Торецьк Бахмутського району Донецької області українські військові зупинили просування російських військ.