UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дорого і неефектно: Defense Express про те, чи варто Україні запускати аеростати по території РФ

Експерти вважають, що краще використовувати дрони-камікадзе.

Виготовляти аеростати для запуску їх по території Росії дорого і неефективно. Натомість краще використовувати дрони-камікадзе. Про це йдеться у матеріалі Defense Express.

Видання зазначає, що після того, як росіяни почали використовувати свої аеростати з радіолокаційними відбивачами в Україні, в нашому інфопросторі почали звучати ідеї також використати "повітряні кульки" для доставки "бавовни" на територію РФ.

Читайте також: Щось новеньке: росіяни використовують БпЛА з повітряними кулями і кутовими відбивачами світла – ЗСУ

Експерти проаналізували таку ідею, провівши також аналогію з тим, що з 1942 по 1944 рік Велика Британія вела операцію Outward, випустивши майже 100 тисяч метеозондів із вибухівкою для атак енергосистеми нацистської Німеччини. Щодня британці випускали на територію Німеччини від 500 до 2000 таких аеростатів. Затрати на операцію були понад 100 тисяч фунтів стерлінгів, підтверджений збиток ворога – мінімум 10 млн фунтів стерлінгів.

Видання зазначає, що якщо взяти до уваги індекс інфляції, навряд чи навіть сучасна Велика Британія могла б собі дозволити затрати на операцію Outward, адже на виготовлення майже 100 тисяч аеростатів потрібна величезна кількість нейлону та вибухівки (що особливо гостро також в умовах сучасної України).

Експерти не виключають, що ефект від "засилки" аеростатів з "бавовною" виявиться зворотнім, і росіяни почнуть активніше посилати свої "повітряні кульки", в тому числі – для ударів по нашій інфраструктурі. Тим більш з радянських часів в армії РФ залишилось декілька типів аеростатів, які можуть нести різні види корисного навантаження. Наприклад, аеростати із радіолокаційними відбивачами можуть служити як "мішені" для ППО або ж як лише допоміжний засіб для стеження за засобами ППО. 

«Оскільки ми говоримо про завдання реальних збитків та втрат ворогу, можливо варіант "засилки" аеростатів з "бавовною" на територію РФ в принципі не варто розглядати в практичній площині. А натомість краще зосередитись на перевірених та надійних варіантах, як то дрони-камікадзе із великою дальністю польоту», – йдеться у тексті Defense Express.

Читайте також: Досвід, корисний для ЗСУ: експерт розповів, як Ізраїль боровся з «м'ясними хвилями» ворога

Нагадаємо, вперше російські аеростати з прикріпленими до них кутовими відбивачами у небі над Україною виявили 12 лютого. Нагадаємо, цю інформацію підтвердив спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат, зазначивши, що такі літаючі об’єкти окупанти використовують для проведення розвідки, та додавши, що ситуація під контролем Повітряних сил ЗСУ.