UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога рідним загиблих військових: як її оформити

Інструкцію опублікували у Мінветеранів.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. На жаль, трапляються випадки коли вони гинуть. У Міністерстві у справах ветеранів України розповіли, як рідним загиблих військовослужбовців отримати одноразову грошову допомогу.

Читайте також: Воєнний стан: чи потрібно платити за проходження медогляду під час ВЛК

Сім'ї загиблих військовослужбовців, поліцейських та осіб рядового і начальницького складу, які загинули під час дії воєнного стану, або померли не пізніше ніж через один рік після поранення (травми, контузії, каліцтва), отриманого у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів із національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, можуть отримати одноразову грошову допомогу розміром 15 мільйонів гривень.

Право на призначення та отримання коштів мають:

Громадяни РФ або Білорусі та особи, які постійно проживають на території цих країн, а також засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору особи ОГД не отримують.

Куди звернутись за призначенням виплати за загиблого

Для призначення виплати члени родини загиблих військових мають звернутись до міського або районного територіального центру комплектування, незалежно від місця реєстрації, а члени сімей загиблих поліцейських — до органу або підрозділу поліції, з такими документами:

Які документи потрібні для призначення виплати за загиблого

Для отримання виплати члени сім'ї мають підтвердити родинні зв’язки з загиблим та надати такі документи:

Інші документи для осіб, які мають право на виплати сім'ям загиблих:

Порядок виплати коштів сім'ям загиблих військових та поліцейських

Після прийняття головним розпорядником коштів рішення щодо призначення ОГД. Кошти перераховуються на рахунок в установі банку, який отримувачі виплати зазначили в заяві.

Виплата сім'ям загиблих розподіляється на рівні частини між родичами та виплачується поетапно:

Нагадаємо, хто з військових може отримати підйомну допомогу. Це стосується осіб, які змінюють місце служби.