UA / RU
Підтримати ZN.ua

До Білорусі за кілька днів залетіли два «шахеди», запущені РФ по Україні – «Беларускі Гаюн»

Білоруси навіть підіймати авіацію.

Вночі, 13 липня, дрони-камікадзе типу Shahed-131/136, який Росія запустила по Україні, залетів на територію Білорусі та пролетів там понад 350 км, повідомив моніторинговий канал «Беларускі Гаюн». Вказано, що це вже другий такий випадок за кілька днів.

Вночі росіяни атакували Україну п’ятьма «шахедами», чотири з яких збила українська протиповітряна оборона. А п’ятий як раз і залетів на білоруську територію.

О 2:36 український Telegram-канал «Миколаївський Ваньок» повідомив, що дрон помітили поблизу кордону з Білоруссю, між містами Чернігів та Славутич. А вже о 3:00 за даними «Беларуского Гаюна», безпілотник перетнув кордон у районі населеного пункту Лоєв Гомельської області та продовжив летіти на північ.

Читайте також: Білорусь готує нові провокації на кордоні з Україною, щоб показати китайцям свою силу - ЦНС

Дрон минув Гомель та Жлобин, увійшов у повітряний простір Могильівської області, а потім Мінської. У Білорусі о 5 ранку на перехлплення «шахеда» по тривозі у повітря підняли гелікоптер Мі-24 та винищувач Су-30. Після Мінської області, «шахед» увійшов до Вітебської області та, ймовірно, долетів до самого Вітебська. 

«Сумарно дрон-камікадзе типу «шахед» уночі та вранці 13 липня пролетів над територією Білорусі понад 350 км. Що сталося з шахедом далі, наразі невідомо», – йдеться в повідомленні моніторингового каналу.

Читайте також: Лубінець розповів про відмінності у відношенні до українських полонених у Білорусі та Росії

Напередодні «Беларускі Гаюн» також повідомляв, що ввечері, 11 липня, «шахед», запущений Росією по Україні, увійшов  повітряний простір Білорусі та перебував там годину. Тоді білоруси також підіймали авіацію.

Раніше повідомлялося, що починаючи з 23.00 12 липня Україну атакували ворожі ударні безпілотники. Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило про «шахеди» курсом на Харківську область. Потому ці БпЛА взяли курс на Полтавщину, де моніторингові пабліки зафіксували вибухи, та на Чернігівщину.