UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для Україні відправили танки Leopard 1 з запасів Бельгії — Business АМ

Країна-постачальник невідома.

Перші танки Leopard 1 були відправлені з Бельгії в Україну. Вони перебували на складі компанії OIP Land Systems, яка їх відновила та продала іншій країні без участі бельгійського уряду. Про це повідомляє видання Business АМ.

Кілька років тому танки були повністю виведені з експлуатації. Для додаткової економії армійська верхівка вирішила зняти з озброєння всю важку гусеничну техніку та замінити її на більш легку бронетехніку на шинах. Леопарди також були "жертвами": п'ятдесят одиниць з тих пір були на складі OIP в Турне.

Читайте також: Литва планує обрати танки Leopard 2 для оснащення армії

Придбати Leopard 1s вирішила неназвана європейська країна для України. Після капітального ремонту перші одиниці вже їдуть для ЗСУ через Німеччину та Італію. По дорозі вони будуть оснащені новими системами озброєння.

OIP є одним з небагатьох підприємств, що мають великий запас бронетехніки. Однак уряд не виявляє зацікавленості в їх скупці, головною причиною називаючи високі ціни.

При цьому на зберіганні компанії поки що залишиться велика кількість техніки, в тому числі зенітні танки Gepard. Вони особливо затребувані в Україні. Близько 40 Gepard все ще знаходяться на складах OIP, але, за словами джерела в Міністерстві оборони, вони занадто старі, щоб бути готовими до бою.

Раніше повідомлялося, що новостворена 44 окрема механізована бригада отримала на озброєння бронетранспортери та танки західного виробництва.