UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор МАГАТЕ Гроссі відвідає Курську АЕС та зустрінеться з Зеленським

Очільник агентства стурбований українським наступом.

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі планує відвідати Курську АЕС, після чого зустрінеться у Києві з українським президентом Володимиром Зеленським. Очільник організації стурбований ядерною безпекою на російському обʼєкті через наступ ЗСУ у Курській області, заявив він в інтервʼю Bloomberg

"Навколо [Курської АЕС] немає захисного купола, лише звичайний дах, що означає, що активна зона реактора досить оголена. І коли ви додаєте той факт, що у вас є наступаючі війська, об’єктивно кажучи, в радіусі дії артилерії, то, звичайно, це викликає величезне занепокоєння для мене та агентства", — заявив Гроссі.

Читайте також: Ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС погіршується – МАГАТЕ

Також він прокоментував обстріли Запорізької АЕС. Попри присутність там МАГАТЕ, Гроссі сказав, що його інспектори не знайшли переконливих доказів того, хто стоїть за атаками безпілотників на найбільшу атомну станцію в Європі.

Нагадаємо, раніше росіяни підпалили градирню (споруда у вигляді вежі для охолодження води атмосферним повітрям) Запорізької АЕС. В "Енергоатомі" заявляли, що окупанти зробили це свідомо, проте радіаційний стан вже у нормі.