UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директива ЗСУ про мобілізацію від 25 до 49 років: не варто надягати рожеві окуляри

Автор: Володимир Прядка

20 вересня в інформаційному просторі України для певної категорії військовозобов’язаних з’явилася новина, яку я з певною обережністю назвав би гарною.

Командуванням Сухопутних військ було прийнято директиву, якою визначено відразу нижню і верхню межі граничного віку призову під час мобілізації. Тепер нібито ТЦК та СП мобілізуватимуть лише чоловіків від 25 до 49 років включно.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як діяти, якщо дані не внесли в реєстр

Інформація про директиву від Сухопутних військ з’явилася на телеграм-каналі народного депутата Олексія Гончаренка.

Наскільки можна довіряти такій інформації?

З імовірністю 99% можна стверджувати, що така директива дійсно має місце.

Говорити про вірогідність 100% тут неможливо оскільки такі директиви приймаються для службового користування, і, відповідно, вони не оприлюднюються.

Тому, говорячи про зміст директиви, посилаємося виключно на інформацію з телеграм-каналу Олексія Гончаренка.

Тож маємо інформацію про наявність директиви №116/2/1/21409 від 19.09.2024.

Читайте також: Виплата аліментів батьками в Україні різко зросла після початку мобілізації

І в пункті 1 директиви вказано, що відтепер призов чоловіків до 25 років заборонено.

Ви можете спитати: так у нас Законом України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» ще з квітня цього року встановлено, що мобілізують лише з 25 років.

Відповідаю: має місце колізія, можна сказати, абсурд закону, коли мобілізують хлопців до 25 років, яких свого часу було визнано «непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатним у воєнний час», і їх приймали на військовий облік як військовозобов’язаних.

Цю проблему мало б розв’язати прийняття законопроєкту №11379-д. Але його ще 3 вересня прийняли лише у першому читанні, повернули на доопрацювання і відтоді на голосування і остаточне прийняття ніхто не повертав.

Тож командування Сухопутних військ (у структуру яких, до речі, входять ТЦК та СП), не чекаючи прийняття цього закону, вирішило це питання на рівні директиви. Тепер призивати хлопців до 25 років можливо виключно за їхньою згодою. І це дійсно гарна новина.

Далі цікавіше.

Директивою визначено, що мобілізувати чоловіків можливо з 25 до 49 років. А чоловіків від 50 до 60 років можуть мобілізувати лише за наявності окремого мобілізаційного розпорядження Генштабу.

Читайте також: Обов’язки ТЦК та СП: що вони мають робити під час мобілізації

Таким чином, на третьому році війни, здається, всім уже стало зрозуміло, що толку на війні від чоловіків за 50 років, м’яко кажучи, небагато.

Зі слів депутата, директиву вже доведено до всіх ТЦК та СП, і він рекомендує при захисті своїх прав посилатись на неї.

І отут слід плавно перейти до юридичних аспектів.

По-перше, що таке директива? Це лише вказівка від керівного органу підлеглим органам як діяти в чітко визначеній ситуації у рамках, встановлених діючим законодавством.

Директива жодним чином не може заміняти, а тим більше суперечити закону чи постанові Кабміну.

У частині мобілізаційного віку я особисто ніяких суперечностей не бачу. Закон каже, що призивати під час мобілізації можна з 25 до 60 років. А директива Сухопутних військ для ТЦК вказує, що на даному етапі займайтеся лише тими, кому від 25 до 49 включно. Тут жодних протиріч. І це добре.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть ТЦК затримувати військовозобов’язаних

Та чи значить це, що всі військовозобов’язані, яким за 50 років, можуть вважати, що мобілізація для них закінчилася. Відповідь очевидна — ні.

Ніхто для таких чоловіків не відміняв обов’язку проходити ВЛК, ніхто не відміняв вручення повісток, ніхто не відміняв штрафів за неявку по повістці чи порушенні правил військового обліку.

Директива — це нормативно-правовий документ, яким когось може бути звільнено від виконання правил військового обліку. І тому не рекомендую ігнорувати повістки або не мати при собі військово-облікових документів, навіть якщо вам за 50.

І посилатися на директиву при захисті своїх прав, як рекомендує пан Гончаренко, як на мене, не найкраща ідея. Як можна посилатися на документ, якого ви в очі не бачили?

Ви ж не будете показувати скрін із телеграм-каналу народного депутата і казати, що ось депутат сказав посилатися на директиву.

Крім того, директива — це такий документ, який сьогодні прийняли і інформація про нього з якихось причин стала публічною. А завтра цю ж директиву може бути скасовано, і ми про це навіть не знатимемо.

Які висновки?

Якщо директива дійсно має місце, то це, можливо, лише на якомусь часовому етапі вказує на пріоритетність для ТЦК та СП у мобілізації чоловіків від 25 до 49 років.

Однак директива стосується лише віку мобілізації. І не стосується виконання обов’язків військовозобов’язаного, навіть якщо йому за 50.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації для студентів: як її отримати

Директива сьогодні є, завтра її нема. Зміст її невідомий. Тому посилатися на неї при захисті своїх прав не варто.