UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дикий: «Єдина дискусія щодо армії, яка зараз має місце – це дискусія про заміну «сирських» на «редісів»

Однак таку дискусію, за словами ветерана, не варто вести з цивільними.

Єдина дискусія щодо армії України, яку є сенс зараз вести, – це дискусія про зміну в керівництві покоління «сирських» на покоління «редісів». Про це заявив ветеран російсько-української війни та колишній командир роти «Айдар» Євген Дикий в інтерв’ю Radio NV.

«Єдиний елемент, який заслуговує обдумування, – це питання не про те, чи замінити Василя на Петра, чи Петра на Сергія, а стоїть питання, чи не назріла радикальна зміна покоління наших топкомандирів. Тобто чи не прийшли ми вже до ситуації, коли все оце пострадянське покоління генералітету [має дати дорогу молодим]», – зазначив Дикий.

Читайте також: "Є вказівка не давати хід справі": начштабу "Азова" подав у суд на ДБР через заяву на Содоля

Він додав, що до цього старого покоління належить і головком ЗСУ Олександр Сирський, колишні головнокомандувачі Збройних Сил Віктор Муженко та Валерій Залужний, ексначальник Генштабу Сергій Шаптала та його чинний колега Анатолій Брагилевич, а також екскомандувач Об’єднаних сил ЗСУ Юрій Содоль. Дикий пояснив, що всі вони – це одне покоління, одна школа, одна генерація, яка має одну генезу – вони проходили всі дуже схожу кар'єру, схоже навчання.

«І при всіх своїх недоліках, вони зробили те, що ми з вами зараз розмовляємо. Вони свою роботу виконали», – додав ветеран.

Він зазначив, що старе покоління керівників вже зробили немало. Але, додав Дикий, виникає питання, чи не дійшов генералітет до крайньої точки і чи не варто їх у такому разі замінити.

«Я зараз не про прізвища, але умовних «сирських» на умовних «редісів» (командир бригади Нацгвардії Азов полковник Денис Прокопенко з позивним «Редіс»), на молодих комбригів, які повністю вже виросли на цій війні, які мають дійсно інші підходи. Ще раз: я не про конкретні прізвища, я про саме заміну покоління. В принципі, такий підхід, коли в дискусії ставлять так питання, це принаймні має певний сенс, це може бути», — зазначив ветеран. Дикий підкреслив, що сам він не знає, як відповісти на це питання.

Читайте також: Дуда: Росія – дикий звір, якого треба застрелити

«Є певні підстави вважати, що так може стати краще; що, можливо, дійсно, саме заміна покоління дасть отой ривок вперед, якого ми дуже потребуємо. Але, з іншого боку, є й величезні ризики. Це, як завжди в тій ситуації, коли якась машина погано, але все ж таки по-своєму надійно працює. Наша армія зараз далеко не ідеально, але вона точно працює, вона точно робить свою роботу. При радикальній заміні питання: чи ми зробимо ривок вперед, чи навпаки розвалимо навіть те, що працює? Особисто я не маю готової відповіді на це питання», – зазначив Дикий.

При чому він додав, що цю дискусію не потрібно проводити у цивільному суспільстві. Це питання, за словами ветерана, краще обговорити на Ставці верховного головнокомандувача.

Раніше Дикий закликав негайно законодавчо впорядкувати граничні терміни служби у Збройних Силах України. За його словами, люди не мають відчувати, що купують квиток в один кінець, а повинні знати, що після певного періоду їх замінять ті, хто був у тилу.