UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держспецзв’язку попередив про високий ризик кібератак у найближчі дні

Що варто знати керівникам компаній та установ, щоб уберегтися?

Враховуючи події двох попередніх років, урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA Держспецзв’язку попереджає про високий ризик кібератак 23 і 24 лютого.

Команда CERT-UA повідомляє, що на випередження вжила заходів для захисту низки українських організацій урядового та енергетичного секторів від кібератак.

Водночас, аналіз кібератак за початок 2024 року вказує, на що потрібно звернути увагу фахівцям з кіберзахисту та інформаційної безпеки державних установ чи компаній:

При цьому, наголошують у Держспецзв’язку, власники системи допускають одні й ті самі помилки: відсутність двофакторної автентифікації, відсутність сегментації мережі, насамперед, в частині обмеження адміністративного (привілейованого) доступу, відсутність управління поверхнею атаки - вразливе програмне забезпечення, "відкриті порти" та ін.

Читайте також: Російські хакери під час атаки на українські ЗМІ поширили фейки – Держспецзв’язку

Нагадаємо, одна з масштабних ворожих хакерських атак відбулася 12 грудня 2023 року — на українського мобільного оператора "Київстар". Тоді у користувачів перестав працювати інтернет і зник зв'язок. Через деякий час припинили коректне функціонування й інші сервіси — "ПриватБанк", "Ощадбанк" та Monobank. Наслідки цієї атаки фахівці зуміли подолати лише за кілька днів.