UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР викрило схему привласнення командиром військової частини бойових виплат у Донецькій області на 5 млн грн

Організатору схеми загрожує до 12 років за ґратами.

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру командиру однієї з військових частин Донецької області та чотирьом його підлеглим. Вони налагодили схему фіктивної виплати "бойових" доплат військовим підрозділу, який не ніс службу на передовій. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Під час слідства ДБР встановило, що ділки включили у списки для виплат дев'ять військовослужбовців частини, які перебували за межами Донецької області. Вони не брали безпосередньої участі у бойових діях, але отримували передбачені законодавством виплати.

Читайте також: Зеленський підписав закон про доплати та відпустки військовим

У період з березня по вересень 2022 року цим військовослужбовцям щомісячно безпідставно перераховували на картковий рахунок по 100 тисяч гривень кожному. Схема діяла протягом семи місяців, а завдані державі збитки становлять майже 5 мільйонів гривень.

Командир військової частини підозрюється у розтраті та заволодінні чужим майном, вчинених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та видачі службовою особою свідомо неправдивих офіційних документів. Відповідальність передбачена ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України. Четверо його спільників підозрюються у розтраті та заволодінні чужим майном, вчинених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Санкція статей передбачає перебування за ґратами до 12 років з конфіскацією майна.

Нагадуємо, ДБР передало до суду справу та обвинувальний акт стосовно командира підрозділу однієї з військових частин Одещини. Він вимагав від підлеглих військовослужбовців віддавати йому частину коштів з щомісячних надбавок, встановлених на період воєнного стану.

У разі відмови він погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та навіть фізичною розправою. Правоохоронці зафіксували понад 30 фактів вимагання та одержання посадовцем грошей з підлеглих на загальну суму понад 600 тисяч гривень.