UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Давайте не будемо робити з ООН цапа-відбувайла» – генсек Гутерреш про російську агресію в Україні

Генсек каже, що не має нести відповідальність за «негативні дії, які вчиняються державами-членами»

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерреш заявив, що «не дуже сподівається» на завершення війни між Росією та Україною у найближчому майбутньому, а також, що не хоче нести відповідальність за дії агресора, який є членом Ради Безпеки ООН.  

«Я не дуже сподіваюся, що ми отримаємо мирне рішення в найближчому майбутньому. Я вважаю, що обидві сторони все ще вирішують, як рухатися далі в конфлікті», – заявив Гутерреш 8 вересня на брифінгу, присвяченому саміту G20, відповідаючи на запитання про війну Росії проти України, передає Reuters.

Читайте також: Lloyd's страхуватиме чорноморський «зерновий коридор» з України, якщо отримає дозвіл від ООН

Гутерреш також сказав, що ООН не повинна нести відповідальність за дії своїх держав-членів: 
«Давайте не будемо робити з ООН цапа-відбувайла за невдачі або негативні дії, які вчиняються державами-членами».

За словами Гутерреша, Рада Безпеки ООН є застарілою, дисфункціональною та несправедливою, а тому потребує глибокої структурної реформи. 

Читайте також: ООН представила Росії пропозиції щодо відновлення зернової угоди

Нагадаємо, за даними Bild, генсек ООН Гутерреш пропонує Росії зняти з неї частину західних санкцій в обмін на відновлення «зернової угоди». 

Раніше глава міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Еріка Месе заявив, що «на цьому етапі ми досі не дійшли висновку про те, що в Україні відбувається геноцид». Він зазначив, що комісія виявила тільки заяви росЗМІ, які «можуть мати стосунок до питання підбурювання до геноциду».