UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія першою у світі закупила для ЗСУ озброєння українського виробництва. Йдеться про дивізіон САУ "Богдана"

Вона складається з 18 самохідних артилерійських установок. 

Міністерство оборони Данії повідомило, що країна замовила для України дивізіон САУ "Богдана" — 18 самохідних артилерійських установок. Там очікують, що вже найближчими місяцями захисники отримають це озброєння. Таким чином країна першою у світі почала купувати зброю для ЗСУ у виробників з України. 

"Коли я був в Україні цієї весни і відвідав низку підприємств оборонної промисловості в Києві, я переконався в можливостях підтримки України через закупівлі безпосередньо через українську оборонну промисловість, — наголосив міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен. — Ми гарантуємо, що обладнання, яке українці потребують на фронті, може бути вироблене і доставлене близько до них".

Це, за словами міністра, має логістичні переваги й сприяє розбудові воєнної промисловості України. До того ж для таких САУ підходять артилерійські снаряди українського виробництва. 

Радіо Свобода

Читайте також: В мережі з'явилися фото оновленої української САУ Богдана

САУ "Богдана" — це українська колісна гаубиця, обладнана гарматою калібру НАТО, тобто 155 мм. Випробування установки завершилися у квітні 2022-го, а у червні вона вже пройшла бойове хрещення у боях за острів Зміїний, знищивши ЗРК "Панцир" та ліквідувавши ворожу станцію РЕБ. Станом на кінець 2023-го було виготовлено близько 30 таких САУ. Але у квітні 2024-го президент Володимир Зеленський розповів про плани щодо збільшення обсягів виробництва цих установок.