UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN: Велика частина світу, можливо, втомилася від війни в Україні, але Путін — ні

Європа багато говорить про те, щоб заповнити прогалину, залишену США у допомозі Україні, але вона не може цього зробити.

Росія знає, що час спливає: приблизно через місяць 61 мільярд доларів американської військової допомоги почнуть надходити в Україну. Тому президент Росії Владімір Путін, схоже, робить все можливе, знаючи, що влітку його військам буде лише важче боротися. Перше, що викликає найбільше занепокоєння — це те, що Росія розпочала нову хвилю наступу на Харківщині. А по-друге, Росія може знову завдати удару по українській армії, здійснюючи постійний і безперервний тиск на Харків, обстрілюючи місто, пише CNN.

"Ще одна проблема Києва — це увага світової спільноти. Різкі заяви європейських міністрів і навіть візити високопосадовців адміністрації Байдена не можуть подолати втому чи уявлення про те, що допомогти Україні перемогти — це те, що уряди вважають своїм стратегічним обов'язком, а не те, чого активно вимагають їхні громадяни", — повідомляє CNN.

Читайте також: Того, як Захід допомагає Україні, буде недостатньо для перемоги — Politico

Це стає війною, яку світ хотів би припинити, відсунувши на другий план жахіття Близького Сходу, саме тоді, коли її результат є найбільш небезпечним і життєво важливим для європейської безпеки. Путін використав вихідні, щоб зробити деякі перестановки у своєму кабінеті — перевівши міністра оборони Сергея Шойгу на більш процедурну роль секретаря Ради національної безпеки. Але це не обов'язково ознака відплати за провал або перезавантаження. Це більше схоже на те, що Москва повніше інтегрує війну в економіку і розраховує на довгострокову перспективу.

Протилежне відбувається на Заході, де бездіяльність Конгресу, яка призупинила допомогу США у розмірі 61 мільярд доларів, вже завдала шкоди українським військовим зусиллям. Військові України вже зазнають втрат через шестимісячну затримку з постачання боєприпасів.

Читайте також: Чому Україні недостатньо 61 млрд доларів допомоги від США? — Reuters

Європа багато говорить про те, щоб заповнити цю прогалину, але вона не може цього зробити. А Вашингтон зараз перебуває у вихорі передвиборчої кампанії напередодні виборів у США в листопаді, саме тоді, коли Україна найбільше потребує американської впевненості.

"Велика частина світу може втомитися від цієї війни, але Путін — ні", — вважає CNN.

Нагадаємо, що Bloomberg писало, що Путін не боїться надання Україні допомоги від США у розмірі 61 мільярд доларів. Фінансування з США допоможе Україні протриматися у 2024 році, але Путін все ще думає, що зможе пересидіти Захід.