UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому після Авдіївки російська армія може втратити здатність до наступу - ISW

У боях росіяни втрачають більше техніки, аніж можуть виробляти.

Втрати важкої російської техніки у районі Авдіївки, ймовірно, підірвуть російські наступальні можливості у довгостроковій перспективі.

Таке припущення зробив у своєму звіті Інститут вивчення війни ISW.

Представник Таврійської групи військ України полковник Олександр Штупун заявив 26 жовтня, що з 10 жовтня російські війська втратили 5000 осіб убитими та пораненими та 400 одиниць бронетехніки в районі Авдіївки та Мар'їнки. Супутникові знімки підтвердили, що російські військові з 10 по 20 жовтня втратили в районі Авдіївки щонайменше 109 бойових машин. Російське командування перекинуло на авдіївський ділянку фронту додаткові сили, щоб компенсувати великі людські втрати та зберегти здатність російських збройних сил продовжувати наступ.

Читайте також: У Білому домі бачать, що Росія «зберігає певний наступальний потенціал» біля Авдіївки

Однак російському командуванню, скоріш за все, буде складно компенсувати втрати бронетехніки. Масштабні втрати та нестача російської техніки в перший рік повномасштабного вторгнення серйозно обмежили можливості Росії вести ефективну механізовану маневрену війну під час наступу російських збройних сил взимку-навесні 2023 року. Важкі втрати в районі Вугледару, ймовірно, завадили російському командуванню провести впевнені механізовані атаки в інших частинах України пізніше під час наступу взимку-навесні 2023 року. Нещодавні втрати російської техніки в районі Авдіївки, схоже, набагато більші, ніж ті, що фіксувалися в районі Вугледару.

Читайте також: Росія не збирається відводити війська від Вугледара – британська розвідка

Залишається незрозумілим, чи утримає перспектива подальших втрат важкої техніки російське командування від початку ще однієї серії великих механізованих атак під Авдіївкою. Росія поступово мобілізувала елементи свого оборонно-промислового комплексу, щоб вирішувати проблему нестачі озброєння. Проте в ISW вважають, що вона не вийшла на масштаби, хоч би віддалено достатні для того, щоб компенсувати сукупні втрати в Україні.

Нещодавні втрати в районі Авдіївки, припускають в ISW, призведуть до ще більш явної нестачі російської техніки і і фактично позбавлять росіян можливості вести механізовану маневрену війну.

Раніше повідомлялося, що 26 жовтня на таврійському напрямку було знищено 49 одиниць військової техніки росіян.