UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому надходження винищувачів F-16 не зможе швидко змінити долю України у війні з Росією? — Reuters

Для значного впливу на хід бойових дій Україні потрібно більше літаків, ніж очікується, а також необхідно подолати технічні виклики обслуговування літаків.

Перші літаки F-16 мають прибути до України цього літа. Але тривалість усього процесу — від закупівлі літаків американської розробки до навчання українських пілотів керувати ними — розчарувала Україну. Reuters описало кілька фактів про те, як F-16 можуть допомогти Україні і які перешкоди все ще стоять на шляху їх ефективного розгортання.

Деякі аналітики кажуть, що F-16 самі по собі не стануть переломним моментом у війні. Сергій Кузан, голова неурядової дослідницької групи "Український центр безпеки й співробітництва", заявив, що для проведення значних операцій Україні знадобиться щонайменше 60 літаків, оскільки вона намагається відтіснити російську авіацію від своїх кордонів.

Читайте також: У США перші українські пілоти завершили навчання на винищувачах F-16 – Politico

Кузан додав, що українські військові останніми місяцями докладають значних зусиль, щоб зменшити загрозу для прибуття F-16, атакуючи російські засоби ППО. Поки пілоти набираються досвіду, а військові розбудовують повітряну інфраструктуру, перші поставки можуть принаймні допомогти Україні зміцнити свій повітряний щит, кажуть експерти.

"Літаки F-16 забезпечать певну протиповітряну оборону й потенційно також допоможуть перехоплювати іранські безпілотники Shahed і крилаті ракети. Хоча це дуже дорогий спосіб зробити це, з погляду боєприпасів", — сказав Джастін Бронк, старший науковий співробітник з питань військово-повітряних сил і технологій Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень.

Читайте також: США "навмисно затягують" підготовку українських пілотів на F-16 — голова спеціальної парламентської комісії з озброєнь

Експерти також зазначають, що навчання пілотів матиме вирішальне значення. 

"Ви можете мати багато швидких літаків, але якщо у них немає ефективного озброєння, а екіпаж не здатний застосовувати їх з ефективною тактикою, то вони будуть просто збиті у великій кількості", — додав Бронк.

Читайте також: Генерал Браун: Наша мета – надати Україні F-16 вже цього літа

Бронк також вважає, що технічне обслуговування літаків є ще більш нагальною проблемою, ніж підготовка пілотів. Він повідомляє, що більшість ремонтів і технічного обслуговування доведеться проводити в Україні, і, ймовірно, доведеться покладатися на іноземних підрядників, які знаються на літаках.

Росія вже посилила свої атаки на інфраструктуру в Україні, яка може бути використана для обслуговування і розгортання винищувачів F-16, кажуть деякі експерти. Цілі стануть ще більш важливими, коли прибудуть літаки, пілоти та команди технічного обслуговування.

Читайте також: Разом з F-16 Україна отримає ракети дальністю ураження до 500 км

"Росія щодня завдає ударів по всіх аеродромах, потенційних базах F-16, включаючи спроби пошкодити злітно-посадкові смуги та інфраструктуру. Ці удари не припинялися протягом останніх двох місяців, принаймні", — сказав Кузан.

Раніше Politico писало, що делікатні літаки F-16 буде важко пристосувати до України. Використовувати "дорогі в обслуговуванні" літаки у воєнний час буде непросто.