UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи виникне в Одесі конфлікт між містом та областю через перейменування вулиць – одесити роблять ставки

Олег Кіпер каже, що хоче відірвати Одесу від імперських наративів.

У нинішніх реаліях в українському місті не місце вулицям на честь людей, що отримували з рук Путіна медалі або співпрацювали з КДБ чи оспівували Радянський Союз з імперією. Про це заявив у Telegram начальник Одеської ОВА Олег Кіпер, вочевидь, у відповідь на критику його перейменувальних зусиль з боку Одеського міського голови Геннадія Труханова.

«Сучасна українська Одеса – це про людей, про молодь, що ціною власного життя та здоров’я боронить незалежність, про сучасних діячів мистецтв, письменників, поетів», – пише Кіпер – «Саме зараз південній перлині України випав історичний шанс відірватися від імперських наративів та бути сучасним культурно незалежним українським містом, а не жити минулим».

Читайте також: Після масованих прильотів у Харкові перейменували вулицю Пушкінську

Нагадаємо, згідно розпорядження ОВА з карти Одеси мають зникнути, зокрема, імена Олександра Пушкіна і усіх одеських письменників, котрі залишили помітний слід у російській та радянській літературі.

Начальник ОВА наполягає, що Одеса є і лишається українським містом, яке створювали, будували та розвивали українці – «А якщо комусь дуже кортить прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами - є Москва та Уфа, а не українська Одеса. В Одесі такого не буде».

Читайте також: В Україні з'являться Ольвіополь, Отаманівка і Порт-Анненталь – нові назви міст, сіл і селищ 

Тим часом Одеський міський голова Геннадій Труханов раніше заявив, що міська рада вживе всіх передбачених законом заходів, аби скасувати перейменування вулиць міста та зберегти його історичну і культурну спадщину.

Вчора він опублікував результати опитування, проведеного протягом доби на його телеграм-каналі – «Як ви бачите проти перейменування 95.278 голосів, 93.641 - за. Отже, перевага варіанту проти перейменування у 1603 голоси».  Таку не надто переконливу перевагу мер пояснив тим, що в опитуванні взяли участь не лише одесити, але й мешканці, зокрема, «Києва, Тернополя, Львова, Вінниці та Жмеринки». Тож Труханов вирішив навести й результати опитувань, які в умовах меншого резонансу провели кілька одеських пабліків. Тут рівень підтримки перейменувань коливається від 7 до 24%.

Втім, деякі з одеських телеграм-каналів зосередилися вже не стільки на темі перейменування, як на потенційному протистоянні міської та обласної влади довкола цього питання. У не надто ґречній формі вони пропонують одеситам робити ставки, ілюструючи цей «тоталізатор» ще менш ґречними карикатурами.

труханов-кіпер.jpg (227 KB)

Раніше Геннадій Труханов заявив, що «позбавити одеські вулиці прізвищ відомих на весь світ письменників – це, фактично, подарувати нашу спадщину ворогу». Він наполягає, що вирішувати долю одеських топонімів мають одесити через демократичну процедуру обговорення.