UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи можуть мобілізувати студента під час академвідпустки: чітка відповідь МОН

Йдеться про дію положень ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан через повномасштабне вторгнення РФ. У цей період студенти, які здобувають освіту за денною або дуальною формами навчання, мають право на відстрочку від призову на військову службу відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький пояснив, чи діє ця норма в разі надання академічної відпустки.

Читайте також: Загальна мобілізація: як студенту підтвердити право на відстрочку

Згідно з листом Винницького для керівників вишів, який опублікував сайт “Освіта.UA”, на людину, що отримала академвідпустку, не поширюється дія другого абзацу третьої частини статті 23 згаданого закону, оскільки на час академічної відпустки (перерви у навчанні) людина не навчається. Тобто, військовозобов'язаного студента можуть мобілізувати до лав ЗСУ під час академвідпустки.

“Такі особи можуть підлягати призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, якщо вони не мають інших підстав для надання відстрочки від призову. У разі призову вони мають право на продовження академічної відпустки у зв'язку з мобілізацією”, – додав представник МОН.

Раніше адвокати пояснили, на який термін надається відстрочка від мобілізації, якщо чоловік зарахований на перший курс університету.