UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через розбіжність у позиціях європейців ЗСУ доведеться використовувати однакові ракети за різними правилами: ISW

Не всі західні партнери налаштовані дозволити удари вглиб Росії.

Різна політика західних союзників щодо далекобійної зброї призведе до того, що ЗСУ доведеться дотримуватися різних правил використання одного типу ракет залежно від країни походження. Таку ситуацію прогнозує Американський Інститут вивчення війни ISW.

Дослідники, зокрема, зауважують позицію Італії, котра раніше поставила Україні ракети Storm Shadow. Міністр закордонних справ цієї країни Антоніо Таяні заявив, що Італія не дозволить Україні використовувати зброю, надану Італією, для ударів по військових об’єктах на території Росії, оскільки ні НАТО, ні Італія не перебувають у стані війни з Росією.

Читайте також: Україні треба дозволити бити вглиб РФ західною зброєю — посол ЄС Матернова

Тим часом Великобританія прагне дозволити українським силам використовувати надані Сполученим Королівством Storm Shadows для ударів по Росії, але заборони США не дозволяють робити це в односторонньому порядку.

Верховний комісар ЄС Жозеп Боррель 30 серпня заявив, що рішення про зняття обмежень на удари вглиб Росії приймає кожна країна ЄС окремо, оскільки не всі країни ЄС надали Україні зброю великої дальності.

Раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що смертоносного авіаудару по Харкову, якого росіяни завдали 30 серпня, не трапилося б, якби ЗСУ могли знищувати російську авіацію там, де вона базується.