UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через обстріли РФ Запорізька АЕС повністю знеструмлена — «Енергоатом»

5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан.

Сьогодні, 9 березня 2023 року, о 3:53 ночі внаслідок ракетних обстрілів військ РФ відключилась остання лінія зв’язку тимчасово окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації. Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом».

5-й та 6-й енергоблоки ЗАЕС переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб станції. Пального для їхньої роботи залишається на десять діб.

«В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу», - заявив «Енергоатом».

Крім того, повідомляється, що всі атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 6.30 ранку усі енергоблоки сумарно видавали в енергосистему 4700 МВт.

Через окупацію ЗАЕС та втручання представників «Росатома» в її роботу можливості України щодо підтримання станції у безпековому режимі значно обмежені.

«Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського Енергоатома, та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об‘єкта», - наголосив «Енергоатом».

Міністр енергетики України Герман Галущенко також заявив, що загарбники пошкодили останню лінію, яка живила ЗАЕС.

«У результаті обстрілів пошкоджено останню лінію, яка живила ЗАЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах. росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи. І це наступного дня після перемовин з ООН про демілітаризацію ЗАЕС»,- зазначив Галущенко.

Читайте також: Ситуація зайшла в тупик — Галущенко про переговори щодо ЗАЕС

Раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомляв, що поблизу Запорізької АЕС активізувалися бойові дії, а на самій станції побільшало російських військових. Він наголосив, на необхідності створити демілітаризовану зону навколо станції.

Окупація Запорізької АЕС, бойові дії навколо неї та втручання російських військових в роботу станції могли призвести до аварії щонайменше п'ять разів, заявив президент "Енергоатому" Петро Котін.