UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через нестачу особового складу мобілізувати варто вже з 22 років – офіцер відділення розвідки бригади «Рубіж» Литвин

За словами Віталія Литвина, у його підрозділі були й ще молодші бійці.

Враховуючи брак особового складу у війську, мобілізаційний вік варто знизити до 22 років. Таку думку висловив офіцер відділення розвідки бригади «Рубіж» Національної гвардії України Віталій Литвин.

«Це моя суб'єктивна думка. 22 роки вже можна мобілізувати. У моєму підрозділі були військовослужбовці, яким по 19 років і військовослужбовці за 50 років, і вони ефективно виконували бойові завдання. Але це були добровольці. А через брак особового складу у війську, то мобілізаційний вік, я думаю, що треба знижувати», – зазначив Литвин в ефірі телеканалу «Київ 24».

Читайте також: Мобілізаційний вік: чи можуть призвати до 25 років

Раніше з приводу зниження мобілізаційного віку висловлювався ветеран АТО та очільник волонтерського фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. На його думку, мобілізувати українців варто вже з 20 років, адже Україна вже й так втратила багато часу.

На початку квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, який знижує мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Експерти прогнозують, що це допоможе підтримати здатність української армії відновлювати та реконструювати бойові підрозділи, а також створювати нові. Але це лише один з багатьох чинників, які обговорюють у Києві для створення стійкого апарату генерування воєнних сил. 

Детальніше про мобілізацію в Україні читайте у матеріалах юриста LCF Law Group, молодшого лейтенанта запасу, інструктора із Tactical combat casualty care Володимира Романчука «Роки придатності: як молодь 18-25 років може бути мобілізована»та «Як покращити мобілізацію без бійок на вулицях і облав на чоловіків – відповіді юриста» на ZN.UA.