UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія надала Україні вже все озброєння, яке могла — Павел

Країна може допомогти нам ще у сферах ППО та боєприпасів. Але й тут є нюанс. 

Президент республіки Чехія Петр Павел заявив, що його країна допомагала Україні, постачаючи озброєння, проте для подальшої підтримки у Праги залишилося не так багато варіантів. Під час інтерв'ю Süddeutsche Zeitung він підсумував, що Чехія відправила нам вже усю зброю, яку могла. 

Та Павел ще вбачає деякі можливості для допомоги у сферах протиповітряної оборони та боєприпасів. Та хоча для виробництва останніх країна й має виробничі потужності, проте проблеми все ж можуть виникнути й тут - через брак робочих рук та нинішній низький рівень безробіття. 

"Робочу силу тут важко знайти. Але є можливості, наприклад, у вигляді робітників з України", - сказав він.

Павел зауважив, що рішення Німеччини надати Україні танки Leopard 2 є дуже хорошим. 

"Це відкрило двері для всіх інших країн. Для успішного наступу українцям зараз потрібні танки, бронемашини, артилерія, засоби протиповітряної оборони і багато-багато боєприпасів, - сказав він. - Також допоможуть винищувачі МіГ-29, які перейдуть з Польщі та Словаччини до України. Кожен літак має значення. Мені бракує уяви, що ми можемо зробити далі". 

Щодо постачання нам винищувачів західного зразка, то, на думку Павела, це було б логічним кроком, проте в довготривалій перспективі.

Читайте також: Чехія передала Україні зброї на 54 мільярди крон
 

Нагадаємо, представник міністерства оборони Чехії Давид Яреш розповів, що від початку повномасштабного вторгнення Прага виділила на озброєння для України вже 54 мільярди крон (приблизно 2,3 мільярда євро). З них зброї на 4,8 мільярда ми отримали безпосередньо з чеської армії, і на 50 млрд - від тамтешніх виробників озброєння. А прем'єр Петр Фіал розповів, що від лютого 2022-го Чехія встигла передати Україні бронетехніку, ракетні системи, артилерію та ППО.