UA / RU
Підтримати ZN.ua

Буданов вважає морські дрони ефективною зброєю: "Адмірал Ессен" простояв у доку 3,5 місяці, хоча скутер навіть не влучив у нього

Україна вже налагодила їх серійне виробництво. За словами глави розвідки, йдеться про справді велику кількість. 

Очільник ГУР МО Кирило Буданов заявив, що, попри те, що росіяни знищують 60-70% морських дронів, які ЗСУ використовують для атак на околицях Криму, вони є ефективною зброєю для стримування, яка дозволяє паралізувати діяльність фронту. Та під час інтерв'ю "Радіо.Свобода" він відмовився розповідати, скільки таких дронів є в України та для яких завдань їх використовують. 

"Давайте так скажемо: це багато. Це насправді багато. Наскільки це все ефективно працює? Оскільки є реальні нанесені втрати і ціна такого дрону, і ціна бойового корабля – неспівставні, то можна сказати, що це – досить ефективний спосіб. Але, зрозуміло, 60%, може, навіть 70% вони знищують. Це правда. Немає чого тут, як то кажуть, приховувати, - наголосив Буданов. - Проте ж для них проблема – у тих 30%". 

За його словами, є випадки, коли такі дрони знищують поряд з військовими кораблями РФ. Як наслідок, судна після цього відправляються на тривалий ремонт. Він навіть навів приклад - розповів про інцидент з фрегатом "Адмірал Ессен".

"Відомий був випадок. Його знищили. При підході до фрегата "Адмірал Ессен", прямо при підході. Якщо подивитися спочатку на цю ситуацію – невдало, здавалося. Але від вибухової хвилі, оскільки його знищили приблизно у 100 метрах від корабля, а заряд досить таки потужний, і уламків було повністю пошкоджене радіоелектронне обладнання корабля, електроніка певна, антени, певні системи та гідроакустична система, - розповів Буданов. - І він пішов на 3,5 місяці на ремонт. 3,5 місяці простояв в доку". 

Очільник ГУР МО додав, що в Україні вже освоїли серійне виробництво морських дронів. 

"Це не як робили у гаражах – один-два. Це не так. Нормальне серійне виробництво йде", - зауважив він. 

Читайте також: Виробник Bayraktar подарував ГУР дрон до Дня незалежності

Нагадаємо, очільник СБУ Василь Малюк розповів, що морські дрони, які атакували Керченський міст, десантний корабель РФ "Оленегорский горняк" та танкер SIG – це власна технічна розробка Служби безпеки. Їх назва - "Морський малюк", SeaBaby. Ці дрони, обладнані бойовою частиною у 850 кг, збирають на одному з підземних підприємств України.