UA / RU
Підтримати ZN.ua

Будь-який прорив ЗСУ на фронті має шанс стати вирішальним. Російські сили можуть деградувати — аналітики

Окупанти через дії ЗСУ змушені проводити бокові передислокації. Для цього потрібні додаткові резерви. Єдина можливість їх отримати - зупинити наступ в районі Бахмута, Куп'янська і Сватового. 

Аналітики Інституту вивчення війни США повідомляють, що Сили оборони значно послабили російські війська у західній частині Запорізької області, позаяк їх дії змушують окупантів постійно передислоковувати власні ресурси. Тож в останньому зведенні ISW припускають, що будь-який прорив ЗСУ, який може відбутися, має шанс стати вирішальним саме через потенційну деградацію окупаційного війська. 

Експерти констатували, що у Запорізькій області українські військові вже досягли неабияких тактичних успіхів. До того ж у РФ там не вистачає резервів, що означає, що росіянам доведеться проводити більше бокових передислокацій, якщо вони мають наміри у майбутньому все ж посилитися на цій ділянці фронту. 

Та у ISW допускають, що проведення бокових передислокацій може навпаки ще більше послабити оборонні можливості росіян. Позаяк вони можуть завадити наступальним та оборонним операціям в певних секторах. Як наслідок, сили, які РФ використовує як підкріплення, можуть дуже швидко деградувати. 

Ще одна проблема окупантів полягає в тому, що вони залучили свої основні резерви в операції на бахмутському, сватівському та куп'янському напрямках. І навіть якщо командування ворога вирішить відмовитися від наступу на цих ділянках, мета якого - відволікти увагу ЗСУ, то все одно знадобиться деякий час, аби "знизити темп і відвести сили для бічних передислокацій, не відкриваючи ділянки фронту для успішних українських контратак". 

Саме тому в ISW допускають майбутню деградацію російських сил на півдні та в районі Бахмута. 

"Російські бічні передислокації, швидше за все, підвищать ймовірність того, що російським силам доведеться відступити на підготовлені оборонні позиції без суттєвої підтримки у разі прориву України. Таким чином, подальша деградація російських сил, що обороняються, створює можливості для будь-якого українського прориву, який може стати вирішальним", - йдеться у звіті.

Читайте також: Маркарова: Є велика різниця між тим, що пишуть про контрнаступ у пресі, і тим, як його оцінюють в адміністрації США

Нагадаємо, речник Пентагону Пет Райдер заявив, що, хоча ситуація на полі бою в Україні складається не ідеально, ЗСУ зробили диво, зумівши відтіснити росіян на оборонні позиції. За його словами, Сили оборони розробили та реалізували видатні можливості за дуже короткий проміжок часу.