UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські розробки у напрямку штучного інтелекту використають для розмінування в Україні

Відповідна угода підписана з компанією Palantir

Штучний інтелект допомагатиме в гуманітарному розмінуванні території України, яку проводять як українські експерти, так і залучаються різноманітні донорські, міжнародні організації. Відповідний проєкт реалізується спільно з британською високотехнологічною компанією Palantir. Компанія має спеціалізацію, пов'язану з аналітикою Big Data.

Угода між Міністерство економіки та Palantir вже підписана, повідомляє Мінекономіки.

Читайте також: Японія надає Україні $106 млн на розмінування та інші стратегічні напрямки

«Потенційно забрудненими є 156 000 квадратних кілометрів землі, в зоні ризику перебуває понад 6 мільйонів українців. Саме тому прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir – це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України», – зазначила очільник Міністерства економіки Юлія Свириденко під час підписання документа в Лондоні.

Виконавчий віцепрезидент Palantir у Великій Британії та Європі Луїс Мослі підкреслив, що угода демонструє відповідальність компаніхї перед викликами, які є в України. «Незалежно, допомагаємо ми відважним українським захисникам протистояти агресії Путіна, підтримуємо переселення їхніх близьких, чи допомагаємо критично важливій програмі країни з розмінування, Palantir стоїть пліч-о-пліч з Україною та її людьми», – зазначив Луїс Мослі.

Що передбачає угода і чим допоможе у розмінуванні?

Угода з компанією може реалізовуватись одразу по декільком напрямкам, а саме:

Платформа працюватиме з великими базами даних, сформованих дотичними до виконання заходів протимінної діяльності структурами, починаючи від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств та відомств і завершуючи операторами протимінної діяльності.

Створена в результаті реалізації проєкту бази даних міститимуть оперативну та постійну інформацію, наприклад щодо наближення користувачів до забруднених територій. База буде поповнюватись даними обстеження територій ДСНС, ДССТ, неурядовими операторами. 

“Завдяки можливостям Palantir AIP, платформа аналізуватиме інформацію та надаватиме рекомендації щодо оптимізації процесів. Наприклад, зможе порадити, враховуючи всі дані, як найбільш ефективно провести очищення конкретної території – за допомогою нових методів розмінування, таких, як дрони, чи з застосуванням традиційних методів. Кінцевою ж метою вбачається розмінувати території швидше та за менших витрат”, – зазначається у пресрелізі Мінекономіки.

156 тисяч квадратних кілометрів території України потенційно небезпечні та потребують обстеження й розмінування. Таку оцінку ситуації висловив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС України Сергій Рева. Враховуючи загальну площу України, це понад 25% територій. «Завдяки спільним зусиллям Сил Оборони та операторів протимінної діяльності, за інформацією Національного органу з протимінної діяльності, минулого року вдалося скоротити зі 174 тисяч квадратних кілометрів до 156 тисяч квадратних кілометрів територій, які на цей час оцінюються як потенційно небезпечні та потребують обстеження та розмінування», – зазначив Сергій Рева.