UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські юристи пояснили, чому визнання ПВК "Вагнер" терористичною з боку Лондона буде важливим

Представник McCue Jury and Partners LLP минулого року подав позов до місцевого суду проти "вагнерівців".

Потенційне визнання урядом Великої Британії російської приватної військової компанії "Вагнер" Євгєнія Прігожина терористичною організацією створить нові перешкоди для діяльності ворожих найманців та спростить процес доведення в суді причетності організації до актів тероризму на території України, заявили в юридичній компанії McCue Jury and Partners LLP.

Її старший партнер Джейсон МакК’ю минулого року розповів у інтерв’ю ZN.UA, що подав до Верховного суду Лондона позов проти "Групи Вагнера" від імені українців які вимушено переїхали у Британію через повномасштабне вторгнення Росії. У документі стверджується, що найманці скоювала акти тероризму проти громадян нашої держави, тому виграти справу буде легше, якщо ПВК визнають терористичною.

Після повідомлень про готовність Лондону ухвалити відповідне рішення МакК’ю також зазначив: "Приєднання британського уряду до списку тих, хто визнає ("вагнерівців" терористами – ред.), допоможе ускладнити діяльність однієї з найбільш ненависних організацій у світі не лише через криміналізацію їхньої діяльності, але й через стигматизацію".

На думку юриста, чим більше держав визнають засновану Прігожиним компанію терористичною, тим менш привабливою буде перспектива участі в бойових діях на її боці та торгівля з найманцями у всьому світі. Це стане "початком кінця".

Читайте також: Прігожин висміяв "бункерного діда" Путіна: ISW проаналізував зміну риторики "Вагнера"

Він пояснив, що внесення ПВК до "чорного списку" поряд з такими організаціями, як "Ісламська держава" та "Аль-Каїда", передбачатиме кримінальну відповідальність за підтримку її дій, членство, пряме чи опосередковане фінансування.

Керуючий партнер McCue Jury and Partners LLP Метью Джурі додав: "Визнання "Вагнера" терористами знаменує собою важливу віху в боротьбі з глобальною гібридною війною Путіна. Це сприятиме цивільним позовам у всьому світі, дозволяючи жертвам отримати справедливе відшкодування за рахунок його глобальних активів (президента Росії – ред.) та колег – воєнних злочинців. Це також робить "Вагнер" значно менш привабливим вибором для тих, хто, можливо, сподівався отримати прибуток від їхніх дій в Україні, Африці та інших країнах".

Читайте також: У Прігожина є покровителі, які конкурують між собою — ГУР МО

У прессслужбі McCue Jury and Partners LLP уточнили, що на тлі визнання ворожої ПВК терористичною Британія зможе заморозити її активи та заблокувати пов’язані онлайн-матеріали. Крім цього, рішення британських уряду та судів мають значну вагу у всьому світі, що сприятиме арешту майна найманців у інших частинах світу.

Напередодні законодавці парламенту Франції одноголосно схвалили пропозицію, яка закликає уряд країни та Європейський Союз включити російську приватну військову групу Вагнера до списку терористичних організацій.