UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британська розвідка попереджає про можливі атаки РФ на цивільні судна в Чорному морі

Дані оприлюднено з метою зірвати плани агресора.

Росія може використовувати морські міни для ураження цивільних суден у Чорному морі, зокрема шляхом встановлення їх на підході до українських портів, заявив у середу британський уряд із посиланням на дані розвідки, повідомляє Reuters.

Атакуючи цивільні судна, які прямують гуманітарним коридором, йдеться у повідомленні,  Росія прагне стримати експорт українського зерна.

«Росія майже напевно хоче уникнути відкритого затоплення цивільних суден, натомість звинуватить Україну в будь-яких атаках у Чорному морі», — йдеться в заяві МЗС Британії.

Там додали, що оприлюдненням даних розвідки Велика Британія прагне викрити тактику Росії та запобігти таким інцидентам.

Читайте також: Британські літаки захищають судна з зерном в Чорному морі — The Telegraph

Минулого місяця Велика Британія звинуватила Росію в тому, що 24 серпня вона атакувала цивільне вантажне судно в порту в Чорному морі. Ракетна атака була успішно заблокована українськими силами оборони.

Велика Британія заявила, що працює з Україною та іншими партнерами, щоб забезпечити безпеку судноплавства, і використовує свої можливості розвідки та спостереження для моніторингу російської діяльності в Чорному морі.

У липні Росія вийшла з угоди, яка дозволяла Україні безпечно транспортувати продовольчі товари через традиційно основний експортний коридор.

Україна у відповідь створила тимчасовий «гуманітарний коридор» для вантажних суден і відтоді кілька кораблів залишили порти Чорного моря.