UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія не давала Україні дозволу бити Storm Shadow по території Росії – заява міноборони

У міністерстві спростували слова прем'єр-міністра.

У четвер Даунінг-стріт заявила, що урядова політика  щодо розгортання ракет дальнього радіусу дії "не змінилася", незважаючи на коментарі прем'єр-міністра, який заявляв про послаблення обмежень на використання цих типів ракет.

Як пише The Daily Telegraph, британський уряд дозволив Києву випускати ракети по цілях у Криму і на материковій частині України з моменту їх доставки минулого року, однак заборонив використовувати їх для ураження цілей на території Росії.

Урядовці побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни і може втягнути Велику Британію в конфлікт з Росією.

У середу ввечері Володимир Зеленський оголосив, що отримав дозвіл на використання стратегічних крилатих ракет по цілях в Росії.

У своєму дописі в соціальній мережі X (раніше Twitter), Зеленський поділився спільною із Кіром Стармером світлиною із підписом:  "Сьогодні вранці я дізнався про дозвіл на використання ракет Storm Shadow проти військових цілей на території Росії. Сьогодні ми мали можливість обговорити практичну реалізацію цього рішення".

Високопоставлене джерело в оборонному відомстві заявило, що ситуація “має більше нюансів”,  ніж припускав президент України.

Читайте також: Кремль прокоментував дозвіл Британії для України бити по РФ ракетами Storm Shadow

Дозвіл на запуск стратегічної ракети по територію Росії вимагатиме схвалення трьох країн, однією з яких є Велика Британія. Іншою країною, яка виробляє Storm Shadow разом з Великою Британією, є Франція.

У четвер ввечері Стармер на саміті НАТО зазначив, що він "підтвердив непохитну підтримку остаточної перемоги України".

Раніше цього року Джеймс Кемерон, колишній міністр закордонних справ, зустрівся з президентом Зеленським у Києві, де наголошував на праві України на самооборону, яке були інтерпретоване Росією як  погроза використати подаровані Британією ракети на російській території.

Пізніше начальник Генерального штабу сер Тоні Радакін пояснив, що крилаті ракети можуть бути використані лише в Криму та на материковій частині України.

Джеймі Шей, колишній посадовець НАТО, у середу відреагував на заяви Стармера щодо Storm Shadow як на "постріл у руку" пану Зеленському.

За його словами, українці повинні бути в змозі завдати удару у відповідь по важливих військових цілях.

Під час саміту НАТО у Вашингтоні новий премʼєр Британії Кір Стармер заявив, що угода про безпеку між Сполученим Королівством та Європейським Союзом буде «доповнювати» НАТО. За його словами, план тісніших зв’язків із Брюсселем у сфері оборони та безпеки «дуже важливий» для Лондона