UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія не дала 100% дозволу на застосування Storm Shadow по Росії – Зеленський

Партнери досі чекають аналогічної згоди від США. 

Попри заяву Великої Британі про дозвіл Україні бити по цілях на території Росії, стовідсоткового дозволу на такі удари не було, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю The Guardian.

«Ми піднімали це питання двічі. Ми не отримали підтвердження від нього (міністра закордонних справ Девіда Кемерона)», — сказав Зеленський, говорячи про використання британських ракет Storm Shadow.

Він додав, що насправді Даунінг-стріт досі чекає на американців.

На думку Зеленського, остаточне рішення Великої Британії та інших партнерів залежить від «консенсусу», а позиція Вашингтона у цій ситуації є вирішальною.

Зеленський додав, що західні країни, які перебувають у мирі, мають «інші пріоритети» і тому не поділяють відчуття екзистенційної гостроти України.

«Для нас час — це наше життя. Якщо ти не спустишся за хвилину в бомбосховище, то можеш бути мертвим. Тому ставлення до часу зовсім інше», - зазначив він.

Читайте також: Деякі країни НАТО ніколи не обмежували Україну щодо використання їхньої зброї, навіть по території РФ – Столтенберг

Напередодні видання Politico із посиланням на джерела в адміністрації президента США заявило, що адміністрація Байдена потайки дала Україні дозвіл завдавати ударів по території Росії використовуючи наданими зброю, однак цей дозвіл стосується  бойових дій виключно в Харківській області.

Цю заяву підтвердив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров. Він зазначив, що рішення дозволяє Україні використовувати артилерію Himars для ударів по російських військах і центрах управління, але не далекобійні ракети.