UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бригадному генералу з Ірану СБУ та прокуратура повідомили про підозру через пособництво Росії

Генерал разом з інструкторами навчав росіян бити "Шахедами" по Україні

Іранському генералу, який навчив рашистів бити «Шахедами» по Україні і особисто координував 20 атак, СБУ і ОГП заочно повідомили про підозру.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Служба безпеки зібрала достатню доказову базу на бригадного генерала Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Шаріфі Моласареї Аббасу Муса, який причетний до війни Російської Федерації проти України.

Читайте також: Іранські хакери намагалися зламати WhatsApp-акаунти чиновників адміністрацій Трампа і Байдена — Meta 

За даними слідства, він безпосередньо допомагав командуванню окупаційних угруповань Росії проводити повітряні удари по Україні із застосуванням іранських безпілотних літальних апаратів. Доведено, що Корпус вартових Ісламської революції протягом серпня-вересня 2022 року передав Росії щонайменше 1,5 тис. бойових дронів типу «Shahed-136» та «Mohajer-6».

Тоді ж, у 2022 році, генерал Шаріфі Моласареї Аббасу Муса, повідомляє СБУ, особисто приїхав до тимчасово окупованого Криму і привіз із собою групу іранських інструкторів БпЛА. Саме під його керівництвом на полігонах півострова профільні підрозділи збройних сил РФ пройшли підготовку щодо бойового застосування отриманих безпілотників.

У подальшому іранський генерал разом з підпорядкованими інструкторами координував дії російських окупантів із запусків «Shahed-136» та «Mohajer-6» по цивільній інфраструктурі України.

Тільки протягом вересня-жовтня 2022 року агресор здійснив не менше 20 серій масованих атак іранськими БпЛА по українських об’єктах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки та прокурори Офісу Генерального прокурора заочно повідомили Шаріфі Моласареї Аббасу Муса про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
▪️ ​ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Читайте також: Росіяни можуть отримати іранські ракети Fath-360 та Ababil: що про них відомо

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за воєнні злочини проти нашої держави.