UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовим медикам на фронті не вистачає універсальної групи крові – «госпітальєрка»

Кров донора рятує життя.

На фронті бойовим медикам не вистачає універсальної крові групи 0(I)Rh(мінус). Її використовують під час термінової евакуації військових, коли немає часу перевірити групу крові поранених. Про це у Медіацентрі Україна заявила членкиня медичного батальйону «Госпітальєри» Дарина Смольникова.

За її словами, пакет донорської крові коштує понад 1000 гривень і він є безальтернативним варіантом на полі бою.

Читайте також: Донори крові: які соціальні гарантії вони можуть отримати

«Кров при певних умовах може зберігатися в спеціальних пунктах 31-35 днів, проте вона у нас не затримується. Запаси на пунктах зберігання поповнюються щотижня. І нам дуже не вистачає на полі бою універсальної крові групи 0(I)Rh(мінус). Вона потрібна при терміновій евакуації, коли немає часу перевірити, яка група крові у пораненого бійця», – наголосила фахівчиня.

На її думку, кількість донорів у воєнний час має зростати, а систему розподілу крові необхідно переглянути, оскільки «у деяких пунктах крові не вистачає, а в деяких навпаки, її забагато і кров просто виливають».

Читайте також: Потрібні донори: в МОЗ пояснили, кому варто здавати кров

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла, що лише після проходження відповідної підготовки у МОЗ бойові медики матимуть право робити переливання крові. Вона наголосила, що вся дискусія, яка тривала по цій ситуації, стосувалася саме підготовки.