UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бояться форсування Дніпра: з Росії лунають заклики до Дагестану й Татарстану надати човни – деталі від ISW

Російські військові оглядачі схопилися за нещодавню українську активність на східному (лівому) березі Херсонської області, щоб закликати збільшити присутність малих річкових суден і обладнання на річці Дніпро. Мета — запобігти подальшому українському просуванню, йдеться в сьогоднішньому звіті Інституту вивчення війни.

Читайте також: Де Герасимов: про що свідчить відсутність публічних появ глави Генштабу РФ – ISW

Російські воєнкори 2 липня звернулися до керівників республік Дагестан і Татарстан, Астраханської області, Краснодарського і Приморського країв з проханням відправити конфісковані у браконьєрів катери на прифронтову Херсонщину, уточнивши, що 10 полків і бригад Південного військового округу «Дніпро» ” мають нагальну потребу в суднах.

Раніше 2 липня ISW повідомляв, що оглядачі звинувачують російське Міноборони в тому, що воно не надало російським силам на східному березі моря необхідні човни та інше обладнання, і, здається, мілблогери передали свої запити на додаткову матеріально-технічну підтримку керівникам російських регіонів. Глава республіки Дагестан Сергій Меліков відповів на звернення мілблогера 3 липня і зобов’язав Дагестан вирішити питання про передачу конфіскованих браконьєрських човнів російським військам.

Читайте також: Росіяни можуть зіткнутися з потребою відвести частину військ з півдня України, аби спробувати втримати Бахмут – ISW

Один російський мілблогер закликав відродити «Дніпровську» флотилію, спеціальний військовий річковий підрозділ, який брав участь у російсько-турецьких війнах 1735-1739 і 1787-1792 років, громадянській війні в Росії та Другій світовій війні. [9] Мілблогер стверджував, що відроджена флотилія «Дніпро» могла б істотно поліпшити позиції російських військ на херсонському напрямку і посилити це угруповання простими катерами цивільного призначення.

Читайте також: Гіркіна не засмучує удар по Рубльовці, а Кадиров погрожує Європі — огляд ISW

Декілька інших милблогерів, у тому числі колишній російський офіцер Ігор Гіркін, стверджували, що російським військам у Херсонській області потрібні невеликі човни та обладнання, щоб утримати українські війська якомога далі від дельти Дніпра. Загальна тривожна реакція мілблогерів на нещодавню активність українців через річку Дніпро свідчить про те, що багато російських мілблогерів побоюються можливості України перетнути річку та вважають, що нинішнє командування угруповання «Дніпро» недостатньо підготувало свої війська до такої потенційної можливості.