UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен оголосив про виділення нового пакету допомоги Україні: що він передбачає

Загальна вартість складає понад $700 мільйонів.

Державний секретар США Ентоні Блінкен анонсував виділення допомоги Україні на загальну суму понад $700 мільйонів. Про це він повідомив, перебуваючи у Києві, на пресконференції спільно з главами МЗС України та Великої Британії.

$325 млн буде спрямовано на відновлення української енергетики та електромереж з огляду на те, що Росія надалі намагається атакувати українську енергетику та прагне використати холод як зброю проти українського народу.

На гуманітарну підтримку виділено $290 мільйонів. Цей вид підтримки передбачає надання базових послуг: безпечної питної води, їжі та ліків мільйонам людей, які були змушені покинути свої домівки.

Ще $102 млн додаткового фінансування спрямують на гуманітарне розмінування, щоб допомогти знешкодити наземні міни та боєприпаси, які Росія залишила по всій Україні.

Також сьогодні Велика Британія оголосила про виділення Україні пакету допомоги на суму понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів ($780 мільйонів). 

Як повідомлялось, очільники дипломатичних відомств США та Британії Ентоні Блінкен та Девід Леммі у середу разом прибули до Києва.

Із закінченням фіскального року в США 30 вересня Україна не втратить можливості отримати допомогу через механізм президентських повноважень з передачі озброєнь (Presidential Drawdown Authority), оскільки на практиці ці кошти передбачені на поповнення запасів американської армії в заміну на передане у вигляді допомоги озброєння іншим країнам, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Чи «згорять» 1 жовтня американські мільярди для України».