UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен намагався випитати у Лаврова, навіщо Росії війна з Україною

Американські дипломати кажуть, що російська сторона відкидала будь-які пропозиції знайти дипломатичне рішення, Москва від самого початку хотіла тільки війну.

21 січня 2022 року Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ РФ Сєргєєм Лавровим в Женеві, щоб поговорити про недопущення початку російського вторгнення в Україну. Він хотів випробувати всі дипломатичні можливості.

«В Женеві було надзвичайно вітряно. Я ще ніколи не бачив Женевське озеро таким неспокійним, воно було мов океан під час шторму. Я натякнув на це і сказав: «Знаєте, ми зобов’язані перевірити, чи зможемо ми заспокоїти моря, заспокоїти це озеро». Лавров  був не характерно зосереджений на своїй тезах. Експромтів не було, що геть на нього не схоже», - розповів Блінкен журналістам Politico.

Держсекретар додав, що хотів перевірити, чи можливо досягти якогось прориву, тому запропонував Лаврову провести якийсь час наодинці після зустрічі в складі своїх делегацій.

«Ми сиділи в кріслах приблизно за фут один від одного. Я запитав його: «Скажіть, що ви намагаєтеся зробити? Що насправді відбувається? Йдеться справді про ваші нібито занепокоєння щодо безпеки? Чи це щось теологічне, пов’язане з переконанням Путіна в тому, що Україна - не незалежна держава і її потрібно підпорядкувати Росії? Якщо перше, якщо з вашої точки зору це справді пов’язано з занепокоєннями Росії у сфері безпеки, що ж, тоді ми зобов’язані поговорити про них і про наші власні занепокоєння щодо поведінки Росії, тому що нам потрібно не допустити війну. Але якщо це друге, якщо йдеться про абсолютно недоречне переконання, що Україна - не окрема країна, і ви налаштовані підпорядкувати її Росії, тоді тут немає про що говорити». Він не зміг або не захотів дати мені пряму відповідь», - пригадав американський Держсекретар.

Читайте також: Війна в Україні назавжди змінила Європу: NYT про наймасштабніше загострення з часів Холодної війни 

У свою чергу, посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер розповів про свої спроби запобігти початку війни між Росією і Україною дипломатичними методами.

«Ми подумали: гаразд, якщо це криза в європейській безпеці, тоді давайте про неї поговоримо. Давайте визначимо російські занепокоєння і подивимося, чи є способи вирішити їх дипломатично», - сказав Карпентер.

Тоді, першого січня 2022 року, Польща почала головувати в ОБСЄ. Тож Карпентер зустрівся з польським міністром закордонних справ Збігнєвом Рау, щоб поговорити про небезпечну ситуацію під кутом дипломатії. Рау запустив процес під назвою «Відновлений діалог про європейську безпеку».

«Росія фактично відмовилася брати участь. І саме тоді стало абсолютно зрозуміло, що Кремль насправді не зацікавлений взагалі в дипломатії. Він схиляється до війни», - пояснив Карпентер.

Читайте також: Заступник міністра оборони США пояснив, чому Україна не отримала велику допомогу до початку вторгнення Росії

Він наголосив, що всі так звані російські занепокоєння, про що Москва говорила публічно, були лише «димовою завісою».

«Вони повністю відвернулися від дипломатії, яку ми пропонували в ОБСЄ, від дипломатії, яку пропонували з боку НАТО, а також в двосторонньому порядку. Не було нічого, що можна було б їм запропонувати, тому що вони не хотіли навіть говорити», - сказав американський дипломат.