UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен і Ламмі більше години говорили з Зеленським про плани та цілі ударів вглиб Росії – Bloomberg

Партнери хочуть краще розуміти стратегію Києва.

Під час візиту в Україну Держсекретаря США Ентоні Блінкена і  глави МЗС Великої Британії  Девіда Ламмі, партнери хотіли почути план Зеленського щодо завдання удару вглиб російської території та обговорити довгострокову стратегію України на наступний рік, пише Bloomberg.

Зустріч Блінкена, Ламмі та Зеленського тривала довше, ніж планувалося, і, за словами джерела, український президент детально пояснив, чому Україні потрібно завдати ударів вглиб Росії. 

За словами співрозмовника, Зеленський повідомив партнерів, що Україну цікавлять лише військові цілі, і обговорив плани на найближчі місяці.

Напередодні зустрічі з Блінкеном і Ламмі український президент заявив, що під час зустрічі з Байденом пізніше цього місяця в Нью-Йорку, де світові лідери зберуться на щорічні дебати високого рівня в рамках Генеральної Асамблеї ООН, він посилить свій заклик до пом'якшення збройних обмежень.

«На жаль, це залежить не від мого, а від їхнього оптимізму», – сказав Зеленський журналістам у середу. 

Рішення про удари по території РФ навряд чи буде ухвалене до засідання ООН у Нью-Йорку, хоча Байден може висловити свою думку щодо того, чи очікується зміна політики.

Це підтвердив і Ламмі, який повідомив, що засідання ООН стане наступною можливістю обговорити ракети дальнього радіусу дії і подальшу підтримку України.

Наприкінці минулого місяця Зеленський заявив, що під час зустрічі з Байденом викладе «план перемоги», щоб змусити Росію припинити вторгнення, хоча й не запропонував конкретики. Він також сказав, що поінформує про цей план кандидатів у президенти США: віцепрезидентку Камалу Гарріс і колишнього президента Дональда Трампа.

Питання набуло нової актуальності для України після дебатів між Гарріс і Трампом, що відбулися у вівторок ввечері. Кандидат від республіканців двічі відмовився відповісти, чи бажає він Україні перемоги у війні з Росією, заявивши, що хоче, щоб «війна припинилася». Він повторив свою попередню тезу, що в разі обрання закінчить війну до того, як вступить на посаду.

Новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга ухилився від відповіді на запитання про висловлювання Трампа на брифінгу з Ламмі та Блінкеном. «Ми віримо і повністю переконані в повній підтримці американського народу», – сказав він.

Як пише The Guardian, рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow по цілях на території Росії вже прийняте, хоча не очікується, що про це буде оголошено публічно.