UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців вважають, що РФ вичерпує свої ресурси у війні — опитування

Переважна більшість населення переконана, що завершення війни на прийнятних умовах є реальним для України.

Більшість українців – 67%, вважають, що РФ вичерпує свої ресурси і для України реально разом із партнерами не у віддаленому майбутньому здобути перемогу. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Згідно з даними соціологів, вірять у значний запас ресурсів Росії і тривале виснажливе протистояння з туманним кінцем – 22% респондентів. 11% — не змогли визначитися щодо цього питання.

Графік 1. З яким з цих тверджень щодо протистояння України і РФ ви згодні більшою мірою? (КМІС)

Також соціологи опублікували дані в регіональному вимірі. Згідно з опитуванням, у всіх регіонах України переважна більшість населення вважають, що Москва вичерпує ресурси і завершення війни на прийнятних умовах є реальним для України.

Зокрема, серед жителів сходу і півдня так вважають 64% респондентів, проти, відповідно, 23% і 25%, які заявили, що Кремль має значний запас ресурсів.

Графік 2. Готовність до територіальних поступок у регіональному вимірі (КМІС)

За останніми даними КМІС, станом на лютий 2023 року, 9% українців готові до територіальних поступок в обмін на мир, 87% – проти поступок. На графіку наведені дані, чи готові до поступок в обмін на мир українці, які оптимістично/песимістично оцінюють запас ресурсів у Росії.

Соціологи зазначають, що навіть серед тих, хто вважає, що РФ все одно має достатньо ресурсів для тривалої війни, 75% проти територіальних поступок.

Графік 3. Готовність до територіальних поступок залежно від оцінки міцності РФ (КМІС)

«Результати щодо сприйняття міцності Росії показують нам, що оптимізм все одно переважає, але є більш стриманим і більш обережним», - зазначають соціологи, наголошуючи, що це важливо, оскільки надмірна самовпевненість може зашкодити досягненню перемоги.

На думку дослідників, краще реалістичніше оцінювати поточні можливості та ситуацію, водночас, підтримуючи оптимістичний погляд, хоч і в стримано-обережних рамках.

Крім цього, важливим є те, що навіть серед умовно песимістично налаштованих громадян абсолютна більшість відкидають концепцію обміну територій на мир.

Читайте також: В Україні знищено уже понад 150 тисяч окупантів – Генштаб ЗСУ

Упродовж 14-22 лютого 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Участь в опитування взяли 2 002 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України, крім Криму.

Опитування проводилося з дорослими у віці 18 років і старше громадянами України, які на той час проживали на українській території у межах, які контролювалися владою до 24 лютого 2022 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою до 24 лютого 2022 року: Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей. Також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. При цьому, соціологи вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.