UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість комплектуючих для озброєння РФ отримує з Китаю – Скібіцький

Китай не приєднався до антиросійських санкцій.

Більшість комплектуючих для озброєння заходить до Росії з території Китаю, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв’ю «РБК-Україна». При чому ці комплектуючі не завжди саме китайського виробництва.

«Тут проблема полягає в тому, що більшість – майже 80% комплектуючих, особливо – електроніка – заходить через територію Китаю. Притому в більшості випадків вони навіть не китайського виробництва, а інших країн світу. Просто Китай не приєднався до міжнародних санкцій, тому для росіян не становить гострої проблеми – закупити та завезти необхідні компоненти через Китай чи через інші держави. Створено багато різних спільних підприємств, фірм, які з'являються на тиждень, роблять якісь закупки, а потім зникають», – заявив Скібіцький.

За його словами, РФ як і раніше намагається отримати від Китаю боєприпаси. Крім того, росіяни намагаються дістати снаряди й від інших країн, де лишилося озброєння радянського виробництва. Зокрема, до таких держав відносяться й країни Центральної Азії.

Читайте також: Скібіцький: Розвідка РФ досі не розрізняє, де в Україні ТЦ, а де об'єкти ОПК. Через це важко будувати плани

Раніше координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що у Сполучених Штатах фіксують посилення співпраці між Китаєм, Росією та Північною Кореєю. За його словами, ці три нації були незадоволеними світовим порядком, заснованим на правилах, який Сполучені Штати, а також союзники та партнери допомогли стабілізувати після завершення холодної війни.

Водночас NYT пише, що Пекін отримує вигоду на тлі російського вторгнення в Україну, оскільки Москва перемкнулася із Заходу на Китай, купуючи все — від автомобілів до комп'ютерних чіпів. Росія, своєю чергою, продає Китаю нафту і газ із великими знижками. Російські шоколад, ковбаси та інші споживчі товари тепер на полицях у китайських супермаркетах. 

Війна Росії проти України також отримала позитивне зображення у Китаї. Китайські державні ЗМІ поширюють стабільні порції російської пропаганди в Китаї та в усьому світі.