UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруські активісти докладно розповіли про постачання РФ до Білорусі озброєння всіх видів

Росія стягує до Білорусі озброєння, яке здебільшого перебуває біля кордону з Україною

За рік РФ поставила в Білорусь понад 2500 тонн боєприпасів і десятки одиниць техніки залізницею. Про це повідомило Співтовариство залізничників Білорусі - створений 2020 року майданчик для об'єднання вільних залізничників, незгодних зі злочинними діями «лукашенківської» влади і готових проявляти активну громадянську позицію з відстоювання своїх законних прав і свобод.

Росія стягує в Білорусь величезну кількість озброєння, яке здебільшого знаходиться біля кордону з Україною.

Читайте також: Вибух “шахеда” біля Мозирського НПЗ: у ЦПД пояснили, чому РФ запускає дрони в Білорусь

Стало відомо, що за 9 місяців поточного року РФ поставила в Білорусь понад 2500 тонн боєприпасів, а також десятки одиниць різної військової техніки та комплектуючих. Найбільші поставки боєприпасів здійснили на 2631-у авіабазу ракетного озброєння і боєприпасів (Прудок, Вітебська обл).

Загалом у липні-серпні в Прудок прибуло 43 вагони з боєприпасами, загальною масою близько 1 100 тонн. Боєприпаси туди відправляли з:

12-го арсеналу зберігання авіаційних засобів ураження ВПС РФ (станція Патрікеєво);
13-го арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління МО РФ (станція Котово);
Об'єднаного стратегічного командування ПВО (станції Марцеве);
559-го гвардійського бомбардувально-авіаційного полку (станція Морозовська);
859-го центру бойового застосування і перенавчання льотного складу морської авіації ВМФ РФ (станція Єйськ);
АТ «Завод Пластмас» (станція Потанине).

Відомо, що найбільше вагонів із боєприпасами в Прудок було відправлено з 13-го арсеналу МО РФ - 25 вагонів із ракетним озброєнням.

Крім цього, ешелони з боєприпасами загальною масою 1430 тонн також прибули з РФ на білоруські станції Бобр (391-ша артилерійська база боєприпасів), Стовпці (25-й арсенал ракетно-артилерійського озброєння) і Центроліт (1393-тя база артилерійських боєприпасів).

Крім того, протягом 2024 року було й щонайменше чотири поставки з технікою та обладнанням військового призначення з РФ. Так, на станцію Новобілицька прибуло 6 вагонів з артилерійською технікою, на станцію Озерище - 6 вагонів з автомобільною та 7 вагонів з гусеничною технікою, а на станцію Ліда прибуло 10 вагонів з радіолокаційним обладнанням.

Відправлення ракетного озброєння і вибухових речовин на територію Білорусі з Росії здійснювали фактично в один і той самий період часу, протягом якого паралельно здійснювали постачання білоруського озброєння, боєприпасів і техніки на 23-й арсенал Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Російської Федерації у вигляді так званої «братньої взаємодопомоги». З огляду на цю обставину, можна припустити, що таким чином відбувався обмін на більш необхідне на той час для Росії озброєння. А знаходження обсягу російських ракетних боєприпасів на території Білорусі створює їхній додатковий запас і відносно безпечне зберігання.

Білоруський інформаційний ресурс докладно описує всі переміщення залізницею озброєння, яке переправляє РФ до Білорусі. Ця інформація допомагає робити висновки про те, що вздовж українських кордонів скупчилася чимала кількість озброєння, яке поки що не використовується, будучи арсеналом для Росії і боєзапасом на випадок, якщо Білорусь буде втягнута у війну з Україною в повному обсязі.

Читайте також: Перевірка боєготовності ППО та авіації у Білорусі: у ЦПД пояснили причину

Зазначимо, в Республіці Білорусь на всіх рівнях політичної та військової ієрархії намагаються уникнути втягування у війну проти України. Про це повідомляє Центр національного опору з посиланням на дані своїх джерел.

Представники силових структур РБ визнають нездатність протистояти Силам оборони України через відсутність достатньої кількості людей і озброєння, більшість яких Білорусь віддала РФ. Дається взнаки й непідготовленість кадрів до викликів сучасної війни. Сумніви серед силових кіл РБ ще більше посилилися після операції ЗСУ в Курській області.