UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без води на роки: як підрив Каховської ГЕС вплине на водопостачання Криму

Вона вже починає зникати на півострові. А там, де вода ще є, її якість жахлива. 

Речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що через знищення Каховської ГЕС Крим на роки може залишитися без питної води. Річ у тім, що півострів дуже залежить від постачання з цієї станції.

"Кому ж вони зробили гірше, хочеться спитати",– коментує Гуменюк ситуацію під час телемарафону. 

Тим часом на тимчасово окупованому півострові вже починає зникати вода. Відомо, що на цей час її немає у Керчі, в Севастополі вона повинна пропасти з обіду.

А там, де вода ще є, то з домішками глини та болота. Тобто використовувати її вже не можна. 

Вже й так званий очільник Нової Каховки Владімір Леонтьєв не приховує того, що підрив ГЕС матиме наслідки для т.о. Криму: "Північно-Кримський канал побудований таким чином, що вода самопливом тече до Криму. Зараз рівень води в Каховському водосховищі, з якого харчується канал, стрімко падає. Проблеми із забезпеченням водою, можливо, будуть". 

Читайте також: В "АТЕШ" розповіли, хто підірвав Каховську ГЕС

Каховська ГЕС працювала з 50-их років. Основними завданнями станції було забезпечення регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водопостачання південних районів, а також забезпечення навігації від Херсона до Запоріжжя. З цієї ГЕС починається Північнокримський канал. Саме з нього питну воду отримує тимчасово анексований Крим.

Та в ніч на 6 червня російські військові підірвали дамбу на Каховській ГЕС. За словами місцевих жителів, вибух був лише один, але після нього конструкції почали руйнуватися одна за одною. Згодом в "Укргідроенерго" заявили, що станція зруйнована повністю і відновленню не підлягає.

Президент Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО через теракт на станції. За його підсумками секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що "ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав". 

Більше новин по цій темі шукайте у спецтемі ZN.UA.