UA / RU
Підтримати ZN.ua

Берлін потроху наближається до надання дозволу Україні вдарити по Росії німецькою зброєю – Politico

У Шольца стверджують, що заборона стосувалася ситуації річної давнини.

Уряд Німеччини обережно відмовляється від своїх застережень щодо надання Україні дозволу вражати військові цілі в Росії за допомогою переданої країною зброї, пише  Politico.

У вівторок канцлер Олаф Шольц заявив, що Україна може використовувати зброю, надану Німеччиною, «в рамках міжнародного права», що дозволить використовувати її проти такого агресора, як Росія, в тому числі на території Росії.

Шольц був не настільки прямим, як деякі інші країни.

Президент Франції Еммануель Макрон, який виступав разом із Шольцем у вівторок, наголосив, що Захід має дозволити українцям нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускаються ракети, але не інші цивільні чи військові цілі. Це обмеження не вповні відповідає бажанню Києва. 

Інші країни залишають ще менше двозначності.

"Польська зброя, яка надсилається в Україну, не має обмежень. Українці можуть її використовувати, як вважають за потрібне", - заявив в інтерв'ю Польському радіо заступник міністра оборони Цезарій Томчик.

У середу Берлін вдався до того, щоб усунути плутанину щодо того, що мав на увазі Шольц.

Речник Шольца Штеффен Хебештрайт заявив журналістам, що "оборонні дії України не обмежуються власною територією і можуть бути розширені й на територію агресора", наголосивши також, що він не може розкрити точні домовленості з Києвом щодо використання німецької зброї, оскільки вони є конфіденційними.

Читайте також: Список європейських країн, які надали дозвіл Україні бити по Росії їх зброєю, збільшився до десяти

Гебестрайт також стверджує, що заява Шольца річної давнини, у якій він сказав, що існує “консенсус щодо того, що Україна не використовуватиме німецьку зброю на території Росії”, була “констатацією фактів” на той момент, однак не обов'язково стосується майбутнього.

Людина, знайома з позицією німецького уряду, також повідомила, що Шольц виступає за дозвіл використання західної зброї проти цілей всередині Росії, не вдаючись у подробиці.

"Я вважаю дивним, коли деякі люди ведуть дискусії і кажуть, що українцям не дозволено захищатися і вживати заходів, які для цього підходять", – сказав Шольц журналістам у вівторок.

Франко-німецький «європейський мотор», що чхає й кашляє, пройшов «техобслуговування» на найвищому рівні. І хоча, найімовірніше, чарівна хімія в стосунках президента Макрона й канцлера Шольца так і не виникла, їм, одначе, вдалося обговорити багато спірних і важливих питань — як для Європи, так і для України.

Про що говорив месьє Макрон в гостях у гера Шольца, пише експосол України у Франції Олег Шамшур у статті «Чи дозволять нам Шольц і Макрон стріляти по Росії».