UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бен Ходжес дав новий прогноз щодо війни в Україні

У нас лишається дві можливості.

Від чого залежала швидкість просування ЗСУ в напрямку до тимчасово окупованого Криму і чому українська армія поки що не дісталася туди, розповів у ефірі телемарафону екскомандувач армії США Бен Ходжес.

"Це залежало від того, щоби Сполучені Штати надали ті можливості, які були необхідні. І я вірив, що США і Німеччина вирішать це питання раніше. Але зараз ми приймаємо рішення дуже повільно і надаємо те, що необхідно, з запізненням. Отже моя помилка була в оцінці дій адміністрації і Німецького уряду - що вони будуть рухатися швидше", - сказав Ходжес.

Раніше він прогнозував, що ЗСУ можуть зайти до тимчасово окупованого Криму влітку 2023 року, та згодом визнав, що помилився. Проте на прохання журналістки озвучити новий прогноз щодо війни в Україні екскомандувач армії США не окреслив часових рамок.

"Перше - я знаю, що Україна переможе Росію. Українські солдати мають надзвичайну волю, і ситуація з логістикою покращується. З російського боку я не бачу дуже яскравого світла перед ними. У них тільки залишається сподівання, що Захід покине цю ситуацію, що він буде підтримувати Ізраїль у боротьбі проти Ірану. І це єдині аргументи на користь Росії. Україна справді понесла дуже великі втрати, як сказав генерал Залужний. Та нам ще залишається дві можливості: далекобійна і високоточна зброя, яка б дозволила Україні досягати цілей у Криму і пройти вперед", - прокоментував Ходжес.

Він додав, що навряд чи погода зможе стати на заваді нашій армії, за його словами, українські солдати вже продемонстрували свою спроможність діяти в будь-яких погодних умовах і на будь-якій території. Щодо можливого просування ЗСУ на лівому тимчасово окупованому березі Дніпра на Херсонщині, Ходжес наголосив, що для України дуже важливо, щоб наша армія могла вражати цілі в Криму, щоб можна було зруйнувати авіаційну базу в Саках і змусити Чорноморський флот повністю покинути Севастополь, щоб російські сили не могли постачати все необхідне для своїх військ на лівому березі Дніпра.

Читайте також: Ходжес назвав підхід ЗСУ до деокупації Криму "витонченим"

Ходжес схарактеризував можливе форсування Дніпра як загальну складну контрнаступальну операцію, яка включає дрони, крилаті ракети, спеціальні сили, інженерні сили, артилерію, танки - всі можливості української армії.

"Якщо вони зможуть перейти Дніпро зі зміцненими силами і наблизитися до Криму, то Україна досягне дуже великого успіху", - підсумував американський генерал.

Раніше повідомлялося, що Бен Ходжес назвав твердження генерала Залужного у статті для The Economist професійним, чітким і тверезим.