UA / RU
Підтримати ZN.ua

Базова військова підготовка: хто може її не проходити

Її будуть проводити у вишах різної форми власності.

У травні в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію. Документом передбачено запровадження базової військової підготовки в українських вишах.

Читайте також: Загальна мобілізація: що змінилося у роботі ТЦК після 16 липня

Юрист Андрій Топчій пояснив, хто може бути звільнений від проходження такої підготовки.

За його словами, відповідно до ч. 4 ст. 10-1 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу», базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно).

Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

При цьому, базова військова підготовка у ВНЗ є формою підготовки громадян до військової служби. Чинне законодавство, зокрема Положення «Про військово-лікарську експертизу» (затверджене Наказом МОУ № 402, з останніми змінами) не передбачає проходження ВЛК для того, щоб пройти таку підготовку. При цьому, якщо особа не потрапляє під вищезазначені виключення, вона має обов'язок пройти базову військову підготовку в межах навчального плану.

Базова військова підготовка - це по суті частина навчання у ВНЗ, частина освітньої програми. Тому відстрочки для такої програми не передбачено.

У кінці червня Кабмін ухвалив постанову №734 «Про затвердження Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських». Нагадаємо, хто зі студентів має її проходити.