UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден та Гарріс тиснули на Словенію через участь в обміні російських шпигунів Дульцевих — CNN

Американський глава за кілька хвилин до оголошення про вихід з виборчих перегонів зателефонував прем'єру Голобу та закликав його вивести угоду на фінішну пряму. 

Сьогодні радник американського президента Джейк Салліван розповів, що Джо Байден в рамках підготовки до обміну ув'язненими проводив перемовини з іноземними лідерами, зокрема 21 липня він поспілкувався з прем'єр-міністром Словенії Робертом Голобом щодо засуджених росіян Артьома та Анни Дульцевих. Тим часом CNN стверджує, що американський лідер спонукав свого співрозмовника пришвидшити підготовку до проведення цієї операції. 

ЗМІ наголошує, що здійснив телефонний дзвінок він за кілька хвилин до того, як оголосив про вихід з президентських перегонів 2024 року. 

Також на Голоба тиснула віцепрезидентка США Камала Гарріс. Під час Мюнхенської безпекової конференції вона зустрілася з прем'єром щодо Дульцевих. Їх у Словенії затримали за шпигунство на користь РФ. 

Остаточний список на обмін склали наприкінці березня, стверджує СNN. А на початку червня Німеччина погодилася звільнити полковника ФСБ Вадіма Красікова, якого вважають основним для диктатора Владіміра Путіна фігурантом цього обміну. 

Читайте також: Трамп розкритикував здійснений Білим домом масштабний обмін утримуваними

Нагадаємо, 1 серпня між Заходом та Росією в Анкарі за посередництва Туреччинивідбувся найбільший з часів холодної війни обмін ув'язненими. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, морпіх Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева. Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє — до США, і десятеро — до Росії. Серед останніх — полковник розвідки ФСБ Вадім Красіков, причетний до вбивства опонента Кремля у 2019-му. Однак ЗМІ припускають, що він також міг брати участь у вбивстві Анатолія Собчака, через що володіє цінною для Владіміра Путіна інформацією.