UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден наближається до дозволу військовим підрядникам зі США працювати в Україні – CNN

Очікується розгортання «від кількох десятків до кількох сотень підрядників»

Адміністрація президента США Джо Байдена наближається до зняття фактичної заборони на розгортання американських військових підрядників в Україні, що дозволить їм допомогти обслуговувати і ремонтувати передані від США Україні системи озброєнь. Але при цьому чиновники адміністрації зазначають, що мови про відправку в Україну американських військових не йде.  

«Ця зміна означатиме ще один значний зсув у політиці адміністрації Байдена щодо України, оскільки США шукають способи надати українським військовим перевагу у протистоянні з Росією», – повідомляє CNN із посиланням на чотирьох американських чиновників, знайомі з цим питанням.

За словами чиновників, зміни у політиці все ще перебуває на стадії розробки і не отримала остаточного схвалення президента США, а один з них нагадав, що «президент абсолютно впевнений, що він не відправлятиме американські війська в Україну».

Читайте також: Американська компанія Northrop вироблятиме в Україні боєприпаси середнього калібру

За словами чиновників, зміна політики дозволить Пентагону надавати контракти американським компаніям для роботи в Україні вперше з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Вони сподіваються, що це прискорить технічне обслуговування і ремонт систем озброєнь, які використовуються українськими військовими.

Наразі надану США військову техніку, яка зазнала значних пошкоджень у боях, доводиться вивозити з України до Польщі, Румунії чи інших країн НАТО для ремонту, а цей процес займає багато часу. Американські війська також готові допомогти українцям з більш рутинним технічним обслуговуванням і логістикою, але лише на відстані за допомогою відеочату або захищеного телефону – механізм, який має певні обмеження, оскільки американські війська і підрядники не можуть безпосередньо працювати з системами.

Читайте також: США зняли заборону на постачання американської зброї для "Азову" ‒ WP

Однією з передових систем, яка, за словами посадовців, ймовірно, потребуватиме регулярного технічного обслуговування, є винищувач F-16, який Україна має отримати вже цього року. За словами одного з чиновників, компанії, які братимуть участь у тендерах на отримання контрактів, повинні будуть розробити надійні плани зниження ризиків для зменшення загроз для своїх співробітників.

Нинішні і колишні посадовці, знайомі з дискусіями про розгортання підрядників в Україні, підкреслили, що зміна політики не призведе до такої переважної присутності американських підрядників в Україні, яка існувала в Іраку і Афганістані. Натомість, швидше за все, це призведе до того, що в Україні одночасно працюватимуть від кількох десятків до кількох сотень підрядників.

Читайте також: Байден заявив, що Україна не битиме американською зброєю по Москві

Нагадаємо, Джо Байден категорично відмовився відправити в Україну військових інструкторів на пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона. Американський президент послався на стурбованість тим, що відправка військових з будь-якої з держав НАТО може вплинути на потенційну ескалацію ситуації.

У травні США вже змінили свою політику щодо використання американської зброї Україною. Штати дозволили наносити нею удари по цілях на території Росії. Нещодавно США підтвердили, що американську зброю можна використати, щоб вразити будь-які російські сили, які атакують Україну з-за російсько-українського кордону.