UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіабомби JSOW Україні краще буде переробити на крилаті ракети — експерт

Адже в такому випадку вони будуть здатні уражати цілі на відстані 560 кілометрів. 

Головний редактор Defense Express Олег Катков наголосив, що якою б не була кількість авіабомб JSOW, які США пообіцяли Україні, вона буде значною. Під час ефіру на телеканалі "Київ 24" він підкреслив, що ці боєприпаси надійдуть Силам оборони за президентською програмою вилучення із запасів американської армії. 

"У 2015 році, коли було припинено виробництво цих авіаційних боєприпасів, було випущено близько 3 тис. Частина з них була використана... в Афганістані, Югославії. Тобто орієнтовно мінус 400 від загальної кількості", — пояснює експерт. 

Ще близько 500 таких боєприпасів на експорт замовили ОАЕ. Але невідомо, вони викупили частину запасів, чи отримали снаряди нового виробництва. 

Тож експерт припустив, що у США їх, ймовірно, залишилася тисяча, з якої половину вони можуть віддати захисникам, а решту — залишити собі: "Реальний ресурс рахувати складно, але він доволі значний у будь-якому випадку". 

Експерт також вважає, що ці авіабомби Україні буде краще переробити у крилаті ракети. 

"Бомби JSOW Україна зможе запускати лише з низьких висот, а це на дальність лише приблизно 40 км. Тоді як крилата ракета зможе вражати на відстані 560 км", — пояснив він. 

Читайте також: У російському Омську школярі спалили вертоліт Мі-8 на місцевій авіабазі – росЗМІ

Що відомо про авіабомби AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW)?

JSOW також називають "крилатою авіабомбою". Це плануюча тактична авіаційна бомба, призначення якої — ураження широкого спектра стаціонарних і рухомих цілей за межами зон ППО. Дальність боєприпасу становить 130 км. Одним з його носіїв є винищувач F-16. 

Ця авіабомба розроблена в кількох версіях:

Американці розробили модернізовану версію цього снаряда — з турбореактивним двигуном Pratt & Whitney TJ-150. Проте цей проєкт все ще "на столі", його не реалізували.